Guvernul american acuză Universitatea Yale de discriminare împotriva albilor și asiaticilor

  • 14 August 2020 18:13
Guvernul american acuză Universitatea Yale de discriminare împotriva albilor și asiaticilor

Departamentul american al Justiției a acuzat joi prestigioasa Universitate Yale că încalcă drepturile civile prin practicarea unei discriminări față de candidații albi și asiatici, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Concluziile ministerului american urmează unei investigații de doi ani asupra procesului de admitere în această instituție universitară din Connecticut, membră a Ivy League, un club select ce reunește opt universități prestigioase din nord-estul SUA.

Curtea Supremă americană a autorizat deja universitățile să ia în considerare originea etnică a candidaților, dar Departamentul american al Justiției dorește ca acest lucru să se facă ''în circumstanțe limitate''.

''Folosirea rasei (în procesul de admitere) la Yale este orice, numai limitată nu este'', acuză ministerul, care estimează că în cazul acestei universități ''rasa este un factor determinant în sute de admiteri în fiecare an''.

''Asiaticii și albii au de patru până la zece ori mai puține șanse de a fi admiși față de candidații afro-americani, în condițiile unui dosar (de candidatură) comparabil'', a constatat Departamentul american al Justiției în analiza efectuată.

''Nu există forme bune de discriminare rasială'', a declarat secretarul de stat adjunct al acestui minister, Eric Dreiband. ''Împărțirea ilegală a americanilor în categorii rasiale și etnice încurajează stereotipurile, resentimentele și divizarea'', a adăugat oficialul american.

Respectiva investigație a fost inițiată cu doi ani în urmă de executivul american în urma unei plângeri formulate de un grup de studenți asiatici. Aceasta ar putea avea un impact asupra politicilor de ''discriminare pozitivă'' aplicate pentru a favoriza minoritățile, cum ar fi cazul americanilor de culoare.

Universitatea Yale a emis un comunicat în care a respins ''categoric'' aceste acuzații, pe care le-a calificat drept ''nefondate''. ''Noi ne interesăm de persoana în ansamblu când alegem pe cine admitem'', a transmis universitatea, declarându-se ''mândră'' de criteriile ei de selecție.

Și alte universități din SUA - țară unde statisticile etnice sunt autorizate - sunt acuzate de discriminare împotriva asiaticilor. Una dintre acestea, Universitatea Harvard, revendică criterii mai largi de excelență academică, inclusiv criterii de personalitate, în numele păstrării ''diversității'' campusului ei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău