Guvernul a semnat un aranjament financiar cu BERD privind acordarea unui împrumut de 50 de milioane de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale

  • 11 Decembrie 2019 18:06
Guvernul a semnat un aranjament financiar cu  BERD privind acordarea unui împrumut de 50 de milioane de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale

Guvernul a semnat în această după amiază un aranjament financiar cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui împrumut de 50 de milioane de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale. Luna trecută, executivul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care obliga Energocom să negocieze cu operatorul ucrainean Naftogaz, în cazul în care Moscova și Kievul nu vor ajunge la un compromis privind tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei.

Aranjamentul financiar a fost semnat de premierul Ion Chicu și de directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Astfel, cele 50 de milioane de dolari de care s-a vorbit că vin sub forma unui împrumut, vor merge la procurarea rezervelor de gaze naturale dacă R.Moldova nu va putea importa gaze din Federația Rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel rus Vladimir Putin, au purtat discuții luni, la Paris, pe subiectul tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, însă nu au ajuns la un rezultat concret. Partea ucraineană insistă asupra unui contract de 10 ani și returnarea unei datorii de 3 miliarde de dolari, impuse ”Gazprom” de către Curtea de Arbitraj de la Stockholm, prin livrări de gaze. Partea rusă, însă, își dorește prelungirea contractului cu încă un an și renunțarea la pretențiile bănești.

Dacă până în ultima zi a acestui an, Rusia și Ucraina nu se vor înțelege, banii de la BERD vor ajunge în conturile ”Naftogaz” care ar putea livra gaze din rezervele ucrainene. Un prim scenariu de rezervă este importul de gaze în sens invers pe coridorul transbalcanic, la un preț negociat de ”Moldovagaz”, afirmă premierul Ion Chicu.

”Noi lucrăm la mai multe scenarii, acesta este doar unul dintre ele. Ne asigurăm că în cazul imposibilității livrării de gaz natural pe traseul tradițional transbalcanic, vom putea procura gaze de la alți operatori, în acest context vom activa acest instrument financiar”, a spus Ion Chicu.

Un aspect interesant ține de livrările către Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din stânga Nistrului, care asigură peste 70 la sută din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, spune expertul Ion Preașcă.

„Dacă semnăm contractul pentru creditul de 50 de milioane de dolari, nu luăm banii ăștia decât în momentul când vom avea nevoie să plătim gazul. Noi, fără Transnistria, aparent putem fi asigurați, dar dacă nu are centrala de la Cuciurgan gaze, rămânem fără energie electrică”, a precizat Ion Preașcă.

Soluția pe care o pregătește guvernul pentru o posibilă situație de urgență, impune Moldovagaz să notifice autoritățile cu două săptămâni înainte de a constata imposibilitatea furnizării de gaze și să cumpere volumul necesar prin intermediul operatorului național Energocom, de la Naftogaz.  Anul trecut, Republica Moldova a importat din Federația Rusă peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău