Guvernul a modificat Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării

  • 20 Octombrie 18:58
Guvernul a modificat Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării

Mecanismul de realizare a proiectelor de cercetare și inovare va fi îmbunătățit pentru a crește valoarea științifică și social-economică а rezultatelor obținute. Cabinetul de miniștri a adoptat în ședința de astăzi modificări la hotărârea Guvernului privind Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării.

Noile modificări prevăd completarea tipurilor de proiecte pentru care Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare va putea organiza concursuri. Printre acestea se numără  proiecte pentru tineri cercetători, proiecte pe probleme de maximă actualitate și cele din domeniile specializării inteligente (energetică, biofarmaceutică, agricultură și procesarea alimentelor, TIC).

Prevederile adoptate de Guvern propun perfecționarea procedurii de evaluare și a mecanismului de selectare a proiectelor pentru finanțare. Totodată, vor fi eficientizate și transparentizate procedurile de selectare dar și procesul de monitorizare а implementării proiectelor de cercetare și inovare, inclusiv a utilizării resurselor umane și mijloacelor financiare. 

La fel, proiectul completează reglementările privind procedura de evaluare а rezultatelor din domeniile cercetării și inovării în vederea eliminării unor discrepanțe între termenele de raportare a realizării acestora și obținerea finanțării pentru anul ulterior derulării proiectelor. Astfel, se va diminua riscul de întârziere а evaluării rapoartelor anuale și а alocării finanțării.

De asemenea, au fost stabilite modalități de utilizare а mijloacelor financiare rămase disponibile în cazul nesemnării sau rezoluțiunii contractelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
6
Fri
7
Sat
2

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău