Guvernul a lansat o platformă electronică de gestionare a asistenței externe

  • 27 Ianuarie 2014 14:42
Guvernul a lansat o platformă electronică de gestionare a asistenței externe

O platformă electronică de gestionare a asistenței externe de care beneficiază Republica Moldova a fost lansată, luni, 27 ianuarie, de Cancelaria de Stat.

Aceasta conține informații despre toate proiectele de finanțare din partea altor țări sau a organismelor internațioanale, gestionate fie de autoritățile centrale, fie de cele locale. Datele pot fi accesate pe portalul amp.gov.md, unde poate fi vizualizată și o hartă interactivă a Republicii Moldova, cu informații despre asistența financiară oferită fiecărei localități. 

Scopul lansării portalului cu date referitoare la finanțarea externă de care beneficiază Republica Moldova este acela de a oferi mai multă transparență în gestionarea fondurilor, a sectoarelor în care sunt cheltuiți banii și a impactului proiectelor finanațate, a declarat Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu. Potrivit acestuia, în perioada anilor 2009-2013, în Republica Moldova au fost desfășurate proiecte în valoare totală de 2,2 miliarde de euro. Astfel, sunt în proces de reabilitare peste 440 km de drumuri, au fost construite 80 de centre de sănătate publică în localitățile rurale și au fost construite peste 600 de km de rețele de apeduct, a mai adăugat Secretarul General al Guvernului.

Portalul oferă posiblitatea accesării datelor privind asistența externă referitoare pentru fiecare localitate în parte, pe o hartă intercativă, a subliniat șefa direcției de evaluare și monitorizare, Lucreția Ciurea.

Accesând portalul, vedem că cea mai mare parte a asistenței, peste 30 la sută, a fost oferită în sectorul de drumuri, urmat de Guvern și societatea civilă, cu peste 20 la sută, mediul de afaceri și infrastructură socială, cu câte aproximativ10 la sută,  și agricultură, unde au fost îndreptate aproape 7 la sută din proiecte.

Din cele 2,2 miliarde de euro, au fost debursate până în prezent mai mult de 600 de milioane. Cei mai mari finanațatori ai Republicii Moldova sunt Banca Europeană de Investiții, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Corporația Provocările Mileniului și Agenția Internațională pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău