Guvernul a extins termenul de examinare a cererilor cu privire la dobândirea cetățeniei Rep. Moldova
-
24 Ianuarie 12:37
Termenul de examinare a cererilor cu privire la dobândirea cetățeniei Rep. Moldova a fost extins de la 20 de zile la șase luni, pentru a preveni tentativele de fraudă. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de cabinetul de miniștri, în contextul în care în ultimii doi ani a crescut numărul de solicitanți din Ucraina și Federația Rusă, în special. O altă hotărâre a Guvernului se referă la completarea Planului de acțiuni pentru aderarea Rep. Moldova la UE cu încă peste 130 de sarcini. Tot astăzi, Executivul a denunțat un șir de Acorduri încheiate pe platforma CSI, transmite Radio Chișinău.
Guvernul a extins termenul de examinare a cererilor cu privire la dobândirea cetățeniei Rep. Moldova de la 20 de zile la șase luni, în contextul în care în ultimii doi ani din numărul total de solicitanți, peste 70 la sută sunt ruși și circa 20% sunt ucraineni, fiind identificate, potrivit șefului Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, inclusiv tentative de fraudă.
„Această perioadă extinsă ne va permite să verificăm minuțios toate dosarele. Vreau să reamintesc cabinetului de miniștri că tocmai acest termen de până la șase luni au fost valabile pe perioada stării excepționale, lucru care ne-a permis să prevenim cel puțin 30 de cazuri în care persoane au solicitat neîntemeiat sau au depus fraudulos dosarul pentru dobândirea sau redobândirea cetățeniei Rep. Moldova”, a spus Mircea Eșanu.
De asemenea, miniștrii au făcut modificări la Planul de acțiuni pentru aderarea Rep. Moldova la UE prevăzut pentru perioada 2024-2027. Proiectul de decizie a fost prezentat de către ministrul de Externe, Nicu Popescu.
„Prin noua versiune a Planului aprobat astăzi, vom actualiza Planul adoptat în octombrie 2023 și completăm acest Plan cu alte 134 de acțiuni noi, dintr-un total de 1328 de acțiuni”, a declarat Nicu Popescu.
Totodată, miniștrii au ratificat Acordul de grant, în valoare de 1,9 milioane de euro, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei. Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, a subliniat că scopul acordului este de a reduce povara fermierilor mici și mijlocii afectați de consecințele crizelor.
„Ca urmare, agricultorii vor beneficia de fertilizanți la un preț redus, scutit de TVA la import, cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj”, a precizat Vasile Șarban.
Un alt Acord ratificat de Guvern se referă la cel semnat între Ministerul Mediului și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, în valoare de 600 000 de euro, în scopul finanțării parțiale a serviciilor de consultanță.
De asemenea, Executivul a denunțat opt Acorduri semnat pe platforma CSI, din motiv că sunt învechite și nu mai sunt relevante.