Guvernul a dat startul programului „Satul European 2”, ediția 2024

  • 20 Decembrie 2023 12:18
Guvernul a dat startul programului „Satul European 2”, ediția 2024

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că Executivul a dat start programului „Satul European 2”, ediția 2024, informează Radio Chișinău. Conform ministrului, în anul 2024, se va pune accent pe proiecte de reabilitare a sistemelor de apeduct.

Din bugetul pentru anul viitor vor fi alocați aproximativ 600 milioane de lei pentru prima etapă a programului, și pentru proiecte de iluminat public a localităților, reabilitarea clădirilor publice, a infrastructurii sportive și medicale.

Aproximativ 900 de proiecte sunt finanțate în cadrul programelor Satul European și Satul European Expres, peste 520 de proiecte fiind deja realizate. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că pentru anul 2024 vor fi alocați din buget 600 de milioane de lei, pentru prima etapă. Prioritatea absolută vor avea proiectele de asigurare cu apă a localităților.

„61 de localități deja au sistem de apă sau canalizare, alte 37 de localități au reabilitat sistemul de iluminat stradal. De asemenea, s-au reabilitat case de cultură, grădinițe, școli parcuri și terenuri sportive sau de joacă. Astăzi anunț deschiderea aplicărilor pentru programul Satul European 2024. Prioritatea absolută vor avea proiectele  de reabilitare a sistemelor de apă. Toate primăriile mai mici sau mai mari vor putea aplica la această măsură, cu proiecte de până la 10 milioane de lei, fără contribuția localităților. De asemenea, primăriile vor putea aplica pentru proiecte de reabilitare și instalarea iluminatului public, construcția sau reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice. Instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile. Restaurarea, reabilitarea și conservarea monumentelor structurilor istorice”, a explicat Andrei Spânu.        

„Satul European 2024” va finanța și proiecte de elaborare a planurilor urbanistice generale a localităților. Ministrul Andrei Spînu a precizat că primăriile de până la 1.500 de locuitori vor putea atrage resurse de până la 1 milion de lei, iar primăriile mai mari de 1.500 locuitori - 3 milioane de lei, fără contribuția localităților.

„Primăriile mai mari de 1500 de locuitori vor putea beneficia  de resurse de până la 3 milioane de lei, fără contribuție sau până la 10 milioane de lei cu o contribuție minimă de 15% din partea localității. Totodată, vom continua să susținem elaborarea planurilor urbanistice generale ale localităților, pentru această prioritate, primăriile vor primi finanțare 100% din costuri, fără contribuție. Pentru întrebări suplimentare primarii se vor putea adresa la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală sau la oficiile Agențiilor de Dezvoltare Regională, nord, centru, sud, Chișinău și Comrat. Pornim acest program cu mare încredere și sunt sigur că vom face încă un pas pentru condiții mai bune în localitățile noastre”, a declarat Andrei Spînu.

Dosarele de participare pentru „Satul European”, ediția 2024, pot fi depuse până pe 29 martie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău