Guvernul a creat premisele necesare pentru scăderea tarifului la gaze naturale, în regim accelerat, prin Dispoziția CSE

  • 31 Mai 18:18
Guvernul a creat premisele necesare pentru scăderea tarifului la gaze naturale, în regim accelerat, prin Dispoziția CSE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. O Dispoziție în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, transmite Direcția comunicare și protocol a Executivului.

Astfel, SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii. 

De asemenea, membrii Comisiei au stabilit o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate. În acest caz, consumatorii finali vor fi obligați să achite devierile tarifare restante. Totodată, începând cu 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.

Potrivit textului Dispoziției, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, la următoarea ajustare a tarifelor și a prețurilor reglementate a S.A. „CET-Nord”, va compensa reciproc componentele de corectare a venitului reglementat aferent energiei termice livrate și energiei electrice produse, în mărimi egale.

O altă prevedere se referă la ridicarea interdicției de export al zahărului, instituită la 1 martie 2022. Pentru a asigura în continuare securitatea alimentară a țării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va monitoriza fluxul de export al zahărului o dată la trei zile și va propune măsuri de intervenție, în caz de necesitate. 

De asemenea, membrii CSE au permis solicitarea și acordarea concediilor sociale cu întârziere, pe tot parcursul stării de urgență, funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care urmau să beneficieze de concediu paternal în perioada 24 februarie – 09 iunie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău