Guvernul a avizat pozitiv schimbarea statutului funcțiilor de secretar de stat

  • 24 Iunie 2019 17:19
Guvernul a avizat pozitiv schimbarea statutului funcțiilor de secretar de stat

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede schimbarea statutului funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și „șef/șef-adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” din funcții publice în funcții de demnitate publică. Proiectul prevede și instituirea funcției de „secretar general al ministerului”, care va substitui funcția de „secretar general de stat”, transmite IPN.

Conform proiectului, titularul funcției de „secretar de stat”, care va deveni o funcție de demnitate publică, va activa în subordinea nemijlocită ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru. Numărul secretarilor de stat va fi stabilit în dependență de domeniile de activitate ale executivului date în competența ministerului.

Secretarul general al ministerului va avea în sarcina sa asigurarea elaborării calitative a programelor și planurilor ministerului. De asemenea, va fi responsabil de calitatea actelor normative inițiate de minister și executarea conformă a acestor acte de către structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului.

„Urmare a restructurării realizate de către Guvernul Filip în 2017, în ministere au fost create funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat; formal, acestea sunt funcții publice, iar titularii sunt funcționari publici. În realitate însă, marea majoritate a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat sunt exponenți ai Partidului Democrat, oameni afiliați regimului Plahotniuc. Așa numitele concursuri pe care le-a organizat vechiul executiv pentru funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat au fost, în cea mai mare parte, mimate, în sensul în care, urmare acestora, în funcțiile respective au fost numiți persoanele loiale Partidului Democrat”, se arată în nota informativă a proiectului înaintat de deputați din Blocul ACUM.

„Chiar dacă între actualii secretari generali de stat și secretari de stat există și persoane oneste și dedicate serviciului public, numărul acestora este unul infim comparativ cu cei care fac parte din prima categorie. Persoanele care s-au manifestat ca buni profesioniști și nu au desfășurat activități militante în favoarea regimului Plahotniuc vor fi bineînțeles păstrați în funcții de către noul Guvern”, se mai spune în nota informativă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău