Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabilește acțiunile în cazul unei explozii nucleare sau a unui accident radiologic

  • 03 August 18:27
 Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabilește acțiunile în cazul unei explozii nucleare sau a unui accident radiologic

Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabilește acțiunile autorităților și cetățenilor Republicii Moldova în cazul unei explozii nucleare sau a unui accident radiologic. Potrivit agenției Infotag, proiectul de lege referitor la securitatea radiologică, aprobat miercuri, va fi înaintat parlamentului spre examinare în sesiunea de toamnă-iarnă.

Potrivit proiectului de lege, în cazul unui accident nuclear sau radiologic, populația afectată va fi informată despre tipul accidentului, cum să se protejeze (de exemplu, să nu consume apă din surse contaminate, să rămână în casă), precum și despre măsurile de evacuare.

Documentul stabilește și valorile admisibile ale expunerii profesionale pentru angajații care lucrează cu elemente radioactive. Limita este de 20 mSv (milisievert) pe an. În cazuri excepționale, de exemplu pentru a salva viețile oamenilor, nivelul dozei de radiații externe poate fi mai mare de 100 mSv, dar nu trebuie să depășească 500 mSv. Proiectul de lege stabilește și limite de doză de expunere pentru populație (1 mSv pe an).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
10
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău