Guvernul a aprobat un proiect de lege care oferă ARBI pârghii mai largi de acțiune

  • 29 Iunie 16:10
Guvernul a aprobat un proiect de lege care oferă ARBI pârghii mai largi de acțiune

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală prin care sunt oferite atribuții mai largi Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), structură din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), transmite Radio Chișinău.

Proiectul a fost prezentat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Proiectul este una dintre condiționalitățile din partea partenerilor externi.

Între altele, potrivit proiectului, ARBI va avea temeiuri să solicite procurorilor înaintarea demersurilor cu privire la valorificarea bunurilor sechestrate și evitarea mai multor proceduri birocratice în procesele ce vizează bunuri infracționale.

O altă prevedere este introducerea posibilității emiterii ordinului de înghețare pe un termen de până la 30 de zile a bunurilor infracționale. Proiectul investește ARBI cu dreptul de a aplica ordonanța de înghețare nu numai la solicitarea autorităților străine, ci și în cadrul investigațiilor financiare făcute în paralel de autoritățile moldovene. De un astfel de drept face uz în prezent Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

De asemenea, proiectul conferă coerență între Autoritatea Națională pentru Integritate și ARBI în procesul de constatare a averii nejustificate. ARBI ar putea avea suport necesar pentru identificarea bunurilor mobile și imobile aflate peste hotare în procesul de constatare a averii nejustificate.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției la propunerea CNA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău