Guvernul a aprobat semnarea Acordului moldo-român privind construcția podului rutier peste Prut la Ungheni

  • 02 Februarie 2022 17:14
Guvernul a aprobat semnarea Acordului moldo-român privind construcția podului rutier peste Prut la Ungheni

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Acordului cu Guvernul României privind construirea, exploatarea, întreținerea și reparația podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Moldova) – Ungheni (România).

Podul va interconecta infrastructurile rutiere între state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (România) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (R. Moldova). 

Potrivit unui comunicat, construcția podului va spori rolul Republicii Moldova în calitate de punct de legătură între țările Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente, precum și va asigura mobilitatea cetățenilor. 

Guvernul României va finanța lucrările de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova (lucrări care au un cost estimativ de 36 milioane de lei) va fi finanțată de Executivul de la Chișinău. 

Menționăm că, la 21 ianuarie curent, au fost desfășurate negocieri, în format online, privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și reparația podului rutier de frontieră între cele două state. 

Acordul urmează a fi semnat de către părți la ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României, preconizată pentru 11 februarie curent. Din partea R. Moldova, Acordul va fi semnat de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău