Guvernul a aprobat scumpirea primei de asigurare medicale. Ministra a venit cu un îndemn

  • 07 Decembrie 2022 18:27
Guvernul a aprobat scumpirea primei de asigurare medicale. Ministra a venit cu un îndemn

Guvernul a aprobat miercuri, 7 decembrie, proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023, care prevede majorarea primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă până la 12 636 de lei. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat populația să procure polița de asigurare medicală până pe 31 martie, ca să beneficieze de reduceri și astfel să plătească pentru ea la fel ca și în anii anteriori, transmite IPN.

„Noi am venit cu această ajustare a costului poliței de asigurare deoarece din 2014 și până în prezent nu s-a făcut nici o modificare conform legislației”, a spus Ala Nemerenco. Potrivit ministrei, la achitarea primei de asigurare medicală obligatorie în primele trei luni ale anului vor fi aplicate exact aceleași facilități ca și în anul 2022. „Astfel, 1 014 lei vor achita proprietarii de terenuri cu destinație agricolă. 1 622 de lei vor achita persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția mărfurilor supuse accizelor. 2028 de lei vor achita fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat ministra.

Până pe 31 martie, 4056 de lei vor achita mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie.

În ultimii ani prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă a constituit 4 056 de lei, ceea ce înseamnă că majorarea aprobată de Guvern este de aproape trei ori. Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense se păstrează la nivel de 9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău