Guvernul a aprobat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie. Ministra Justiției: „Vor fi eliminați din sistem judecătorii și procurorii lipsiți de integritate”

  • 05 Iulie 2023 12:23
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie. Ministra Justiției: „Vor fi eliminați din sistem judecătorii și procurorii lipsiți de integritate”

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile și instituțiile-cheie. Potrivit ministrei Justiției, aceasta este ultima etapă, din cele trei, ce se referă la mecanismului de vetting și care face parte din reforma justiției. Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că acest exercițiu va elimina din sistem judecătorii și procurorii lipsiți de integritate, transmite Radio Chișinău.

Evaluarea integrității etice și financiare va viza judecătorii și procurorii din funcțiile și instituțiile-cheie, fiind vorba în total de aproximativ 360 de persoane. De asemenea, prin această etapă vor trece și candidații pentru aceste funcții. 

„Exercițiul de evaluare a integrității va fi unul excepțional, unic și limitat în timp, până la  31 decembrie 2025. Scopul evaluării externe este de a spori calitatea actului de justiție, prin evaluarea integrității eticei și financiare a judecătorilor și procurorilor din funcțiile cheie din domeniul justiției, pentru asigurarea menținerii în funcție a celor care sunt imparțiali și integri, fapt ce va justifica și ulterioara majorare a salariilor acestora. De asemenea, pentru a elimina din sistem pe cei corupți și lipsiți de integritate, de a spori încredere cetățenilor în sistemul judecătoresc și cel al procurorilor”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

La rândul său, premierul Dorin Recean a accentuat importanța proiectului, sugerând că cetățenii așteaptă rezultate pe acest segment.

„Este important ca acum comisiile să se miște foarte rapid, pentru că lumea așteaptă justiția să fie înfăptuită”, ma declarat Dorin Recean.

Autorii proiectului precizează că evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor reprezintă un angajament asumat la nivel național și internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Amintim că procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor a fost divizat în trei etape. Prima se referă la evaluarea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. A doua etapă  - procesul de reformare a Curții Supreme de Justiție și de evaluare a judecătorilor și candidaților pentru funcția de judecător al CSJ. A treia etapă - evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile și instituțiile-cheie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău