Guvernul a aprobat proiectul contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”

  • 28 Martie 2018 16:15
Guvernul a aprobat proiectul contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”

Guvernul a aprobat astăzi, 28 martie, proiectul contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz” de către ”Eurotransgaz”, care aparține „Transgaz România”.

Premierul Pavel Filip a menționat că aceasta reprezintă un pas important în extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău și asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. 

„Suntem pe ultima sută de metri înainte de începerea construcției gazoductului și sunt convins lucrările vor demara la începutul verii”, a declarat Pavel Filip, în cadrul ședinței de astăzi a Executivului. 

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi o continuare a conductei Iași-Ungheni, inaugurată în 2014. Atunci autoritățile declarau că extensia până la Chișinău urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2016, după care termenul a fost extins până în 2018, iar acum se vorbește de 2019.

Construcția conductei până la Chișinău va costa aproximativ 130 de milioane de euro, dintre care 80 de milioane împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și un grant de 10 milioane din partea Comisiei Europene. 

Parlamentul a declarat anul trecut construcția gazoductului ca utilitate publică de interes național. Iar recent a decis că terenurile pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi expropriate într-o procedură specială care va permite urgentarea lucrărilor de construcție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău