Guvernul a aprobat proiectele bugetelor pentru anul 2020. Câți bani prevăd acestea

  • 27 Noiembrie 2019 15:10
Guvernul a aprobat proiectele bugetelor pentru anul 2020. Câți bani prevăd acestea

Guvernul a aprobat astăzi proiectele bugetelor pentru anul 2020, precum și cel al politicii fiscale și vamale. Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede venituri de 44 de miliarde de lei și cheltuieli de 51,5 miliarde.

La cheltuieli, sunt prevăzute peste 70 de proiecte finanțate din surse externe în valoare de 4,8 miliarde de lei, cea mai mare sumă urmând să fie direcționată pentru construcția și reparația drumurilor.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat va constitui 23,4 miliarde de lei, iar fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală – 8,3 miliarde de lei. Costul poliței de asigurare nu se modifică.

Politica fiscală și vamală prevede mai multe modificări care, potrivit ministrului Finanțelor Sergiu Pușcuța, ar simplifica activitatea mediului de afaceri, precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor, modificarea termenului de achitare a accizelor, scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro.

Deși anterior Partidul Socialiștilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens.

În aceleași timp, din 2020 companiile internaționale de IT, precum Facebook sau Google, precum și o serie de aplicații electronice, vor fi obligate să se înregistreze în Rep. Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină, astfel, cel puțin 100 de milioane de lei.

De asemenea, se extinde și se majorează acciza pentru automobilele de lux. Astfel, la importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentar o taxă de 2% din valoarea autoturismului, care va crește în funcție de prețul mașinii, astfel încât va ajunge până la 10%, pentru cele cu o valoare de peste 90 de mii de euro.

Documentele respective urmează să fie examinate în Parlament, iar premierul Ion Chicu a menționat că ar urma să fie adoptate până la sfârșitul anului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău