Guvernul a aprobat Programul pentru anul 2023-2027 cu privire la stimularea revenirilor și facilitarea reintegrării cetățenilor care decid să se întoarcă R. Moldova. Opinia unui demograf

  • 13 Septembrie 2023 12:52
Guvernul a aprobat Programul pentru anul 2023-2027 cu privire la stimularea revenirilor și facilitarea reintegrării cetățenilor care decid să se întoarcă R. Moldova. Opinia unui demograf

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 13 septembrie, Programul pentru anul 2023-2027 cu privire la stimularea revenirilor și facilitarea reintegrării cetățenilor care decid să se întoarcă R. Moldova. Astfel, autoritățile își propun să acorde suportul necesar la angajare, să faciliteze accesul la serviciile sociale, medicale, educaționale și să susțină lansarea afacerilor de către persoanele revenite. În contextul în care depopularea este cea mai acută problemă a R. Moldova, strategia guvernării nu este suficientă, susține, la rândul său demograful Valeriu Sainsus. Potrivit cercetătorului, 70 la sută din numărul celor care pleacă o fac din cauza constrângerilor financiare, iar atâta timp cât veniturile și nivelul de trai vor fi modeste în Rep. Moldova, va exista fenomenul emigrării populației. Mai mult, demograful atrage atenția că a crescut și numărul copiilor care părăsesc R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, afirmă că principalul obiectiv al acestui program se referă la crearea condițiilor europene de viață care ar motiva cetățenii să revină în Rep. Moldova.  De asemenea, autoritățile îți propun să vină cu soluții pentru cei care se confruntă cu probleme în procesul de revenire, să acorde suport necesar la angajare și să faciliteze accesul la serviciile sociale, medicale și educaționale.

„De asemenea, vom susține lansarea afacerilor de către persoanele revenite și valorificarea experienței diasporei în modernizarea și dezvoltarea economică a țării”, a spus Mija.

Actuala strategie a Guvernării este insuficientă, susține, la rândul său, demograful Valeriu Sainsus.

„Pentru că în contextul realităților pe care le avem la moment are loc integrarea familiilor, ceea ce înseamnă că se stabilesc la noile locuri de aflare toți membrii familiei, inclusiv pleacă și copii. Dacă veți analiza structura demografică a emigrației, veți constata că numărul de copii este în creștere”, menționează Sainsus.

Potrivit expertului, cercetările arată că 70 la sută din numărul celor care pleacă o fac din cauza constrângerilor financiare, iar atât timp cât veniturile și nivelul de trai vor fi modeste în Rep. Moldova, va exista migrația. Datele mai arată că doar o persoană din 10  revine acasă, din motiv că nu a reușit să se integreze la noul loc de aflare.

„În fiecare an pierdem aproximativ 2,5% din populația țării. Dacă ne referim la migrația oficială – ea constituie mai mult de 10 mii de persoane anual. Este foarte mult, în contextul în care țara a ajuns la 2,5 milioane. Migranții sunt persoane destul de sensibile, pentru că ei își doresc schimbarea. Atât timp cât nu va avea loc schimbarea pe interior, nu va reveni nimeni acasă”, a declarat demograful.

Valeriu Sainsus mai spune că demografii nu sunt consultați de actorii politici în actul de decizie și că nu există o comisie națională pentru populație unde să fie dezbătute astfel de inițiative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău