Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile

  • 01 Februarie 2023 15:52
Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile

Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile în ședința de astăzi, 1 februarie, urmând ca mâine, 2 februarie, premierul Natalia Gavrilița să ceară în Parlament acest lucru, transmite Radio Chișinău.

Decizia a fost luată ca urmare a mai multor riscuri generate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina care persistă în adresa securității Rep. Moldova. Criza energetică, amenințările hibride, campaniile de dezinformare și tendințele de destabilizare în Rep. Moldova, sunt doar câteva dintre riscurile enumerate de ministra de Interne, Ana Revenco, în debutul ședinței de guvern.

„Persistă în continuare riscuri majore ca spațiul aerian al Rep. Moldova să fie survolat de rachete, sau ca acestea fiind doborâte de sisteme de apărare antiaeriană să cadă accidental pe teritoriul țării noastre. Astfel, spațiul aerian al Rep. Moldova continuă să fie amenințat de survolul neautorizat și necontrolat al aeronavelor de luptă al aparatelor de zbor fără pilor, rachetelor lansate de către părțile implicate în război. La fel, pe fundalul atacurilor masive cu bombe, a utilizării de către Federației Ruse a armelor nucleare tactice, este mult probabil riscul să fie înregistrat un nou val mare de refugiați către hotarele Rep. Moldova. Cele mai sumbre scenarii și pronosticuri lansate în raport cu evoluția acestora au devenit cu regret o realitate. Forțele armatei ruse atacă în mod constant și cu agresiune acerbă infrastructura critică, atât militară, cât și cea civilă a țării vecine. Anexează prin expansiune teritorii aparținând statului ucrainean, comit crime de război împotriva umanității, fiind acuzate de terorism, deportări și genocid”, a spus Revenco.

Instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău