Guvernul a APROBAT politica bugetar-fiscală pentru 2015

  • 03 Aprilie 2015 15:39
Guvernul a APROBAT politica bugetar-fiscală pentru 2015

Membrii cabinetului de miniștri au aprobat politica bugetar-fiscală pentru anul 2015. Documentul a fost prezentat de către ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.

Proiectul prevede venituri în sumă de aproximativ 30,3 miliarde  de lei  și cheltuieli de 34,3 miliarde. Deficitul de aproape 4 miliarde de lei urmează a fi acoperit din privatizări, dar și din împrumuturi externe.

Majorarea accizelor pentru combustibil, celor pentru țigarete cu filtru, anularea mai multor facilități fiscale pentru persoanele juridice, sunt doar câteva dintre politicile prin care autoritățile de la Chișinău își propun anul acesta să crească veniturile la bugetul național.

Și vămuirea autoturismelor va fi mai scumpă cu până la șapte eurocenți pentru fiecare centimetru cub al motorului.

Presa a scris că și remitențele ar putea fi taxate, odată cu introducerea prevederii ca orice venit, obținut în afara teritoriului Republicii Moldova să fie impozitat. Documentul prevede și impozitarea indemnizațiilor de concediere, precum și a și tuturor formelor de venit obținute de instituțiile de învățământ, indiferent de forma de proprietate.

Printre propunerile ce se regăsesc în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2015 se numără obligativitatea oricărui agent economic de a se înregistra ca și plătitor de TVA, și nu la atingerea unei cifre de afaceri de 100 de mii de lei cum este în prezent.  Altă inovație este anularea facilităților fiscale acordate persoanelor juridice pentru veniturile obținute din dobânzile de la depozitele bancare.

Totodată, se propune revenirea la declarațiile vamale pe suport de hârtie, pe motiv că autoritățile s-au grăbit atunci când în iulie 2014 le-au exclus din lista documentelor depuse și acceptate la Fisc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
12
Mon
14
Tue
13
Wed
12
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău