Guvernul a aprobat Planul de acțiuni individual Republica Moldova – NATO

  • 13 Septembrie 2017 17:47
Guvernul a aprobat Planul de acțiuni individual Republica Moldova – NATO

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni individual Republica Moldova – NATO, pentru anii 2017-2019 (IPAP).  Documentul subliniază obiectivul de a consolida sectorul de securitate și apărare națională, în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului de securitate, se arată în nota informativă.

Domeniile prioritare de cooperare stabilite sunt reforma și modernizarea sectorului de integritate, dezvoltarea forțelor armate, combaterea noilor amenințări la adresa securității și promovarea diplomației publice.

Unul dintre obiectivele planului este sporirea participării efectivului forțelor sistemului național de apărare în misiuni și operații internaționale. Documentul a fost prezentat de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur:

 ”Un accent aparte se pune pe sporirea interoperabilității și instruirea experților militari și civili ai Republicii Moldova pentru participarea la operațiunile internaționale de menținere a păcii.  Deschiderea Oficiului de legătură NATO în țara noastră va oferi posibilități noi pentru dezvoltarea cooperării practice în procesul de implementare a reformelor și proiectelor în sprijinul acestora”, a declarat Andrei Galbur. 

Premierul Pavel Filip a menționat, în context, că pentru aprobarea acestui document este suficientă o hotărâre de Guvern, sugerând că nu are cum să fie blocat de către președintele Igor Dodon. 

Planul de acțiuni individual Republica Moldova – NATO este un format de cooperare   inițiat din anul 2006, fiind actualizat la fiecare trei ani. 

Pentru anii 2017-2019 mai sunt preconizate și acțiuni de management integrat al frontierei de stat moldo-ucrainene, finalizarea acțiunilor de demarcare și asigurarea securității acestora prin restabilirea integrității spațiului frontalier, precum și elaborarea unui mecanism național de gestionare unitară și coerentă a situației în eventualitatea unui flux sporit de migranți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău