Guvernul a aprobat noi reguli privind gestionarea situațiilor excepționale pe piața energiei electrice
-
07 Martie 2019 14:38
Comisia pentru situații excepționale va gestiona crizele de pe piața energetică a Republicii Moldova, potrivit Regulamentului privind situațiile excepționale pe piața energiei electrice, aprobat în ședința de astăzi a guvernului.
A fost aprobat, de asemenea, și Planul de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice, informează MOLDPRES.
Comisia guvernamentală este obligată să verifice, în termen de cel mult 12 ore de la sesizare, dacă există o situație excepțională și să coordoneze ulterior acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către întreprinderile electroenergetice, în special de către operatorii sistemelor de transport.
În ultimii doi ani, consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit la nivel de circa 19% cu energie electrică produsă de centralele electrice din partea dreaptă a Nistrului, la nivel de 0,1% - 0,4% din import din Ucraina și la nivel de peste 80% cu energie electrică produsă de CERS Moldovenească.
”Este evident faptul că, în prezent, Republica Moldova este dependentă de energia electrică produsă la CERS Moldovenească, fapt care conferă vulnerabilitate sporită sectorului electroenergetic”, constată autorii proiectului. Totodată, ei menționează că „pe parcursul ultimilor ani, întreruperi semnificative în livrarea energiei electrice din cauza defecțiunilor în rețelele electrice de transport nu au avut loc, excepție fiind întreruperile programate și unele întreruperi neprogramate, pe perioade scurte de timp”. Acestea au avut un impact nesemnificativ asupra livrărilor de energie electrică, ce au fost cauzate de apariția unor defecțiuni neesențiale.
Prețul mediu de procurare a energiei electrice în anul 2016 a fost cu peste 51 la sută mai mare decât cel de procurare în anul 2010. Creșterea prețului de procurare a energiei electrice a condus la creșterea tarifelor de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali.