Guvernul a aprobat noi reglementări pentru protecția drepturilor consumatorilor
-
20 Septembrie 2023 17:04
![Guvernul a aprobat noi reglementări pentru protecția drepturilor consumatorilor Guvernul a aprobat noi reglementări pentru protecția drepturilor consumatorilor](https://media.radiochisinau.md/image/202309/640x360/223774-186052.jpg)
Cabinetul de miniștri a votat modificările pentru Legea privind protecția consumatorilor, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Astfel, legislația în materia protecției consumatorilor este elaborată în vederea apropierii de cea a Uniunii Europene, astfel încât consumatorii să aibă drepturi similare la achiziționarea de produse și servicii.
Legea privind protecția consumatorilor constă în dezvoltarea cadrului normativ în vederea sporirii mecanismelor de protecție a drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, dezvoltarea și fortificarea mecanismelor de remediere în cazul produselor/serviciilor neconforme, dezvoltarea mecanismelor de cooperare între autoritățile abilitate în domeniul protecției consumatorilor, și în mod indispensabil mecanisme de soluționare extrajudiciară a litigiilor în domeniul protecției consumatorilor.
Mai mult, modificările operate în lege presupun realizarea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, în vederea conformării legislației naționale în materie de protecție a consumatorilor la acquis-ul comunitar.
Unul din aspectele cu care a fost modificată lege ține de instituirea unui mecanism de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul protecției consumatorilor. Astfel, în cazul încălcării drepturilor sale, pentru apărarea drepturilor și intereselor sale, consumatorul are opțiunea de a se adresa organelor de control în domeniul protecției consumatorilor sau poate apela la un organ de soluționare alternativă a litigiilor. Prin acest mecanism se va asigura existența unor proceduri extrajudiciare de calitate, cu o durată de timp mult mai mică și oferite cu titlul gratuit sau la un preț mai puțin costisitoare decât cele judiciare.
Noua propunere în materie de vânzări de bunuri introduce un nou criteriu subiectiv de conformitate, respectiv furnizarea de actualizări conform dispozițiilor contractului de vânzare, în cazul bunurilor cu elemente digitale. Practic, vânzătorul va avea obligația de a oferi actualizarea conținutului digital sau a serviciului digital integrat în bunul vândut.
Garanția comercială va fi definită drept „orice angajament din partea vânzătorului sau a unui producător față de consumator, de a rambursa prețul plătit sau de a înlocui, a repara sau a întreține bunurile în orice mod, în cazul în care acestea nu corespund specificațiilor sau oricărei alte cerințe care nu este legată de conformitate, iar termenul permis de constatare a neconformității crește de la 6 luni la 1 an.
Mai mult, vor fi reglementate aspectele ce țin de reducerea proporțională a prețului sau încetarea contractului. Astfel, vor fi revizuite condițiile de reziliere a contractelor; garanțiile pentru produsele second-hand de folosință îndelungată și cele ce țin de vânzarea de produse cu conținut digital. Vor fi revizuite și angajamentele vânzătorului în cazul produselor neconforme.
Lista practicilor comerciale incorecte față de consumatori va fi la fel evaluată, cu scop de evitare a recenziilor false și a recomandărilor unor consumatori pe platformele de comunicare socială pentru a promova anumite produse.
“Toate modificările efectuate vizează creșterea nivelului de protecție acordat consumatorilor, facilitând accesul consumatorilor la bunuri, conținut digital și servicii digitale și creșterea încrederii consumatorilor în comerțul electronic.
Prevederile proiectului ating protecția drepturilor fundamentale ale omului și nu conțin factori de risc care să genereze apariția actelor de corupție” a menționat viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.