Guvernul a aprobat majorarea salariilor medicilor și plățile unice pentru profesori

  • 04 Octombrie 12:24
Guvernul a aprobat majorarea salariilor medicilor și plățile unice pentru profesori

Guvernul a alocat resurse suplimentare în susținerea pachetului „Suport pentru Moldova”. Este vorba de 846 de milioane de lei pentru plăți unice și majorări de salarii, 500 de milioane de lei pentru drumuri, dezvoltare regională și agricultură, dar și 352 de milioane de lei pentru achitarea facturilor și serviciilor energetice la școli, grădinițe, instituții bugetare, transmite IPN.

Potrivit ministrului finanțelor, Petru Rotaru, salariile medicilor și asistenților medicali vor crește pentru circa 48 de mii de persoane.

Profesorii din toate instituțiile de învățămînmt, peste 66 de mii la număr, vor primi o plată unică de 5000 de lei, iar peste 35 de mii de cadre non-didactice vor primi câte 3000 de lei.

Zece mii de polițiștii și carabinierii vor primi o plată unică de 5000 de lei.

Toate instituțiile teatrale a căror fondator este Ministerul Culturii vor avea o creștere salarială medie cu 25%. Peste 1700 de persoane vor beneficia de majorări.

Pentru drumuri se alocă suplimentar 105 milioane de lei, iar 300 de milioane de lei sunt pentru proiecte de dezvoltare a satelor, orașelor și Programul Satul European. 100 de milioane de lei sunt direcționați pentru agricultură, sprijinirea afacerilor.

Sunt prevăzute, de asemenea, majorări de transferuri către bugetele locale pentru acoperirea costurilor termo-energetice ale intituțiilor de învățământ, școlilor sportive – 272 de milioane de lei. 170 de milioane de lei sunt pentru majorarea transferurilor pentru susținerea consumatorilor casnici vulnerabili prin acordarea de compensații sub formă de plată monetară.

Reieșind din modificările operate, bugetul de stat pentru anul 2023 se micșorează la venituri și la cheltuieli cu 497,9 milioane lei și va constitui după rectificare 65,7 miliarde de lei la venituri și 84,1 miliarde de lei la cheltuieli. Deficitul bugetar nu va suporta modificări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Sun
2
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău