Guvernul a aprobat majorarea efectivului Procuraturii Anticorupție

  • 31 Ianuarie 13:34
Guvernul a aprobat majorarea efectivului Procuraturii Anticorupție

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de lege care vizează majorarea efectivului Procuraturii Anticorupție cu încă 54 de unități de personal, până la 197 de angajați.

„Proiectul are drept scop fortificarea și consolidarea capacităților Procuraturii Anticorupție, în vederea investigării eficiente a cauzelor de corupție mare, fiind propuse astfel majorarea efectivului limită cu 54 de unități de personal. În contextul asumării angajamentelor de avansare în realizarea reformelor în domeniul Justiției și combaterii corupției, dar și urmare a obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, pe parcursul anului 2023 au fost operate mai multe modificări în legislația procedurii penale, care au vizat delimitarea competenței între Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, în rezultat, Procuraturii Anticorupție fiindu-i atribuită investigarea cauzelor de corupție mare, înalții oficiali și cauzele de corupție mare. În acest context, procuratura Anticorupție urmează a fi fortificată suplimentar, reieșind din volumul de muncă, complexitatea cauzelor, dar și capacitățile organizaționale, umane, informatice, de expertiză și financiare. Astfel, încât este necesar ca personalul să fie capabil să gestioneze corect și eficient toate măsurile pentru prevenirea și combaterea corupției”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Menționăm că Parlamentul a votat delimitarea competențelor Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție în noiembrie 2023. Urmare a noilor reglementări, din aprilie 2024,

Procuratura Anticorupție va fi abilitată să investigheze infracțiunile de corupție comise de înalții demnitari de stat, de persoanele al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituția Republicii Moldova sau care sunt învestite în funcție, prin numire sau alegere, de către Parlament, președinte sau Guvern, excepție fiind primarii, viceprimarii și consilierii locali.




Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău