Guvernul a aprobat Hotărârea privind sesizarea Curții Constituționale pentru a verifica constituționalitatea Partidului Șor

  • 09 Noiembrie 2022 15:39
Guvernul a aprobat Hotărârea privind sesizarea Curții Constituționale pentru a verifica constituționalitatea Partidului Șor

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.
 
La toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală. Mai mult, acțiunile de finanțare ilegală capătă proporții tot mai mari față de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar și în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanțarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar și pentru sprijinul larg de care a beneficiat și beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federației Ruse”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
 
Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.
 
Ministrul Justiției a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce Guvernul a aprobat proiectul.
 
Rog criticii, cârcotașii, iubitorii de bani din sacoșe Hugo Boss, dar și pe cei care susțin adaugiul „fură, dar ne dă și nouă” să citească sesizarea, să analizeze ceea ce a făcut de-a lungul timpului acest partid și să coroboreze cu standardele internaționale, care sunt detaliate în textul sesizării. Și doar după să se dea cu părerea. Nu că ar conta pentru ei ceva, dar măcar să fie informați.
 
Dincolo de argumente juridice, precedente, jurisprudență și standarde, punctul meu de vedere, în calitate de cetățean. Partidul Șor a fost creat de oligarhi și pentru oligarhi. Scopul lui din start a fost să discrediteze ideea de democrație și să mimeze sprijinul popular. Partidul Șor a fost conceput să devină o filială sau un instrument politic al unui grup criminal organizat, implicat în „Furtul miliardului”. Născut din corupție, a continuat prin coruperea obraznică a cetățenilor cu scopul de a submina democrația în Republica Moldova. Însă Republica Moldova este, totuși, cu toate dificultățile și provocările din trecut și din prezent, un stat democratic. Iar subminarea democrației nu a fost și nu va fi admisă”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că marți, 8 noiembrie Sergiu Litvinenco a anunțat că se va adresa la Curte Constituțională privind declarea neconstituționalității Partidului Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău