Guvernul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu, în baza căruia va fi elaborat bugetul pentru anul 2019

  • 21 August 2018 11:30
Guvernul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu, în baza căruia va fi elaborat bugetul pentru anul 2019

Guvernul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu (2019-2021). Acesta reprezintă documentul principal, în baza căruia urmează a fi elaborat bugetul pentru anul 2019

Potrivit MOLDPRES, Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat la ședința de ieri a Executivului, că documentul a fost elaborat cu respectarea indicatorilor-țintă ai cadrului macrobugetar agreat în timpul celei de-a treia evaluări a Programului de reforme economice susținut prin acordul pe trei ani semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Documentul urmărește promovarea unei politici bugetar-fiscale prudente și cu un profil al datoriei precaut, în același timp concentrându-se pe alocarea resurselor necesare pentru cheltuielile sociale și cheltuielile ce stimulează creșterea economică.

Astfel, autoritățile estimează că, pe termen mediu, veniturile bugetare vor crește în valori nominale de la 57 mlrd de lei în 2018 la 72,6 mlrd de lei în 2021 sau cu 24,7 la sută. Majorarea veniturilor va fi susținută de creșterea PIB, intensificarea comerțului exterior, majorarea cotelor accizelor, precum și de măsurile luate pentru consolidarea administrării fiscale.

Cadrul bugetar mai stabilește că planificarea și executarea bugetară vor fi în conformitate cu regula bugetar-fiscală, care limitează deficitul bugetar la 2,5% din PIB, excluzând granturile.

Sursa: moldpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău