Guvernul: Pregătirile pentru iarnă sunt pe ultima sută de metri

  • 04 Noiembrie 2015 18:01
Guvernul: Pregătirile pentru iarnă sunt pe ultima sută de metri

Contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale în 2016 va fi prelungit până la finele anului 2015, a spus viceministrul economiei Valeriu Triboi.

Acesta a prezentat în ședința Guvernului informația privind măsurile de pregătire  a economiei naționale și a sferei sociale pentru perioada de toamnă-iarnă 2015 – 2016. El a informat că în prezent Moldovagaz desfășoară negocieri directe cu concernul rus Gazprom, transmite IPN.

Referitor la prețul de achiziție a gazelor naturale, Triboi a relatat că formula prevăzută în contractul în vigoare cu Gazprom ar avantaja Moldova, deoarece în ultimele 9 luni prețul la țiței și la carburanți s-a redus sau a s-a menținut la același nivel. În prezent Republica Moldova primește gaze naturale la prețul de 210 dolari pentru o mie metri cubi de gaze.

„Totuși, noi ne-am dori  să negociem un nou contract de livrare a gazelor naturale pe o perioadă mai lungă, de exemplu , pe  3-5 ani”, a adăugat Triboi.

Potrivit lui, contractele în vigoare privind aprovizionarea cu energie electrică expiră pe 31 marie 2016.

Valeriu Triboi a mai spus că în prezent au fost conectate circa 90 la sută din toate grădinițele, școlile și instituțiile medicale la căldură, în afară de o grădiniță, 19 școli și 16 instituții medicale.

„Dar aceste instituții care nu au fost conectate sunt în proces de reparații, reconstrucție și ele vor fi conectate mai târziu”, a adăugat el.

Viceministrul a mai relevat că ajustările de tarife la energie și gaze vor avea loc, acum ANRE analizează rapoartele prezentate de furnizori, o decizie fiind luată în zilele următoare.

„Guvernul va susține păturile vulnerabile de populație prin două modalități. Astfel,  a fost majorat minimul garantat de 665 lei pe persoană la 900 lei pentru familiile care beneficiază de ajutor social. Iar ajutorul pentru perioada rece a anului se prevede să fie majorat de la 250 lei la 315 lei, deciziile urmează să fie adoptate de  către Parlament. Astfel, la cele 62 mii de familii beneficiare de ajutor social se vor mai adăuga 29 500 de familii, iar lista celor 120 mii de familii care primesc ajutor pentru perioada rece a anului se va mai completa cu 130 mii de familii 2, a mai adăugat viceministrul economiei Valeriu Triboi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău