Guvernele interimare vor avea competențe limitate

  • 04 Mai 2016 18:32
Guvernele interimare vor avea competențe limitate

Guvernele care asigura un interimat vor avea mai puține competențe și atribuții, potrivit unor modificări și completări la Legea cu privire la Guvern, aprobate de executiv în ședința de miercuri, 4 mai 2016, transmite IPN.

Astfel, în cazul demisiei prim-ministrului sau alegerii unui nou Parlament, Executivul în exercițiu îndeplinește doar funcții de administrare a treburilor publice. De asemenea, cabinetul de miniștri în exercițiu va fi limitat în dreptul de realizare a politicii externe și de inițiere a proiectelor în domenii ce implică elaborarea și aprobarea unor noi programe de activitate. Totodată, nu va putea încheia tratate internaționale. Iar până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv, prim-ministrul interimar nu va avea dreptul să propună remanieri guvernamentale, să numească sau să elibereze din serviciu persoane cu funcții de demnitate publică ori de conducere, inclusiv de nivel superior.

Noua redacție abrogă articolul cu privire la atribuțiile prim-ministrului interimar, potrivit căruia, acesta are aceleași competențe ca un premier titular.

Potrivit autorilor, inițiativa ce stabilește competențele și activitățile nepermise Executivului demisionar este în concordanță cu Hotărârea respectivă a Curții Constituționale. Amendamentele operate au fost elaborate în baza unei analize a practicilor în acest domeniu din România, Serbia, Germania, Olanda, Spania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău