Guvernatorul New York-ului anunță interzicerea de urgență a majorității aromelor pentru țigărilor electronice ”Vapingul este periculos, punct”

  • 16 Septembrie 2019 12:35
Guvernatorul New York-ului anunță interzicerea de urgență a majorității aromelor pentru țigărilor electronice ”Vapingul este periculos, punct”

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunțat duminică măsura interzicerii de urgență a aromelor pentru țigările electronice, cu excepția tutunului și a mentolului, în contextul înmulțirii cazurilor de îmbolnăviri și chiar decese asociate utilizării țigărilor electronice ('vaping'), relatează DPA.

''Vapingul este periculos, punct'', a declarat Cuomo. ''Îi face pe tineri să devină dependenți de nicotină de la o vârstă fragedă'', a spus el.

Guvernatorul a criticat aromele populare, precum cea de gumă de mestecat sau de vată de zahăr.

''Acestea sunt în mod evident orientate către tineri și creează dependență'', a adăugat Cuomo.

Comisarul pentru sănătate doctor Howard Zucker va susține la începutul acestei săptămâni o întrevedere de urgență cu un consiliu special pe probleme de sănătate urmând ca ulterior să fie emisă interdicția în acest stat, a precizat Cuomo. Interdicția va intra în vigoare de la data de 4 octombrie, a anunțat Beth Garvey, care deține funcția de consilier al guvernatorului.

După intrarea în vigoare a interdicției, Departamentul de Sănătate va aloca o perioadă de două săptămâni pentru atenționarea comercianților înainte de aplicarea sancțiunilor.

Anunțul vine după ce președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa are în vedere o interdicție similară.

Cuomo a declarat însă că nu dorește să se bazeze pe autoritățile federale. ''Nu am de gând să aștept guvernul federal'', a spus el.

Miliardarul și fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, a anunțat săptămâna trecută o campanie în valoare de 160 de milioane de dolari pentru interzicerea țigărilor electronice cu arome în Statele Unite, după moartea a cel puțin cinci persoane care au utilizat astfel de dispozitive. ''Este o criză sanitară urgentă și companiile producătoare de tutun sunt cauza'', a afirmat acest militant anti-tabac, care a interzis fumatul în restaurantele și barurile din New York la începutul anilor 2000 pe când era primar al orașului. Denunțând lipsa de acțiune a Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, el a spus că această campanie, care beneficiază de 160 de milioane de dolari pe parcursul a trei ani, va avea drept scop inițial să interzică, în 'cel puțin 20 de orașe și state americane', țigările electronice cu arome, deosebit de populare în rândul adolescenților.

Președintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Municipal al orașului New York, Mark Levine, a cerut marți metropolei americane să 'interzică țigările electronice cu arome', vorbind despre o 'epidemie' în rândul elevilor de liceu și despre o 'amenințare majoră' pentru elevii de colegiu.

Autoritățile sanitare americane au anunțat la începutul acestei luni că cel puțin cinci persoane au murit după ce au folosit țigări electronice în Statele Unite și că numărul pacienților care suferă de dificultăți de respirație severe s-a dublat, ajungând la 450 la nivelul întregii țări.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău