Guvernatorul din New York declară stare de urgență și dezastru după descoperirea poliomielitei în apele reziduale

  • 10 Septembrie 2022 16:00
Guvernatorul din New York declară stare de urgență și dezastru după descoperirea poliomielitei în apele reziduale

Guvernatorul statului american New York, Kathy Hochul, a declarat vineri stare de urgență și dezastru după ce mai multe mostre conținând virusul poliomielitic au fost descoperite în apele reziduale din trei comitate situate la nord de orașul New York.

Ordinul executiv al guvernatoarei Hochul a fost emis la peste o lună după ce un adult din Rockland County, un comitat situat la nord de metropola New York, a fost diagnosticat cu poliomielită în iulie 2022. Acesta a fost primul caz de poliomielită confirmat în Statele Unite după o pauză de aproape un deceniu, scrie Agerpres.

 

Decizia de vineri extinde categoriile de persoane autorizate să administreze vaccinul antipolio - inclusiv paramedici, moașe și farmaciști - și conține alte măsuri pentru a crește ratele de vaccinare. Starea de urgență va rămâne în vigoare până pe 9 octombrie.

Virusul polio a fost prezent în probele recoltate din ape reziduale încă din luna aprilie. Virusul a fost detectat în eșantioane prelevate în comitatele Orange, Rockland și Sullivan în fiecare lună după aprilie 2022, indicând că virusul era prezent în statul New York înainte de confirmarea primului caz de poliomielită în Rockland County în luna iulie.

După ce boala a fost detectată, oficialii din New York au început să îi îndemne pe rezidenți să se vaccineze împotriva poliomielitei. Deși persoanele de toate vârstele sunt amenințate, virusul polio afectează în principal copiii cu vârste de până la trei ani.

Autoritățile și-au stabilit obiectivul ca 90% din locuitorii statului New York să fie vaccinați împotriva poliomielitei

Poliomielita poate să cauzeze paralizii ireversibile în anumite cazuri, însă este o boală ce poate fi prevenită printr-un vaccin care este disponibil pe piață încă din 1955. Deocamdată nu există un tratament cunoscut împotriva acestei boli. Cele trei doze ale vaccinului poliomielitic pot asigura o rată de imunitate apropiată de 100%.

Oficialii newyorkezi i-au îndemnat pe adulții și minorii de peste două luni care nu sunt încă vaccinați să meargă să se inoculeze împotriva acestui virus. Ei i-au sfătuit totodată pe rezidenții vaccinați să facă și o doză booster care le asigură imunitate pe viață.

Reprezentanții sectorului medical și-au stabilit obiectivul ca 90% din locuitorii statului New York să fie vaccinați împotriva poliomielitei.

 

Departamentul de Sănătate din New York a anunțat că localnicii din comitatele Rockland, Orange, Sullivan și Nassau sunt expuși în fața celor mai mari riscuri de a contracta această boală.

Orange County este comitatul cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva poliomielitei din statul New York, întrucât doar 59% din totalul populației rezidente este imunizată împotriva poliomielitei, potrivit datelor transmise de Departamentul de Sănătate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău