Guvernatorul BNM rămâne în funcție. Igor Grosu: Nu trebuie să dăm foc la casă

  • 02 Aprilie 2022 09:30
Guvernatorul BNM rămâne în funcție. Igor Grosu: Nu trebuie să dăm foc la casă

Guvernatorul Băncii Naționale rămâne în funcție. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că guvernarea a convenit împreună cu opoziția, menținerea lui Octavian Armașu la șefia Băncii Naționale. Igor Grosu spune că în condițiile crizei economice cu care se confruntă Republica Moldova și a necesității renegocierii acordului cu Fondul Monetar Internațional, demiterea guvernatorului este inoportună. Igor Grosu spune că Octavian Armașu va fi audiat suplimentar în comisia de profil a Parlamentului, însă nu va fi demis, notează IPN.

După audierea guvernatorului BNM în plenul Legislativului, opoziția parlamentară a anunțat înregistrarea unei inițiative privind acordarea unui vot de neîncredere conducerii Băncii Naționale. Igor Grosu spune că deși guvernarea împărtășește nemulțumirea opoziției privind ineficiența activității BNM, conducerea instituției nu va fi demisă. Potrivit lui Grosu, decapitarea BNM în plin proces de negocieri cu Fondul Monetar Internațional este complet inoportună.

„Noi la fel avem întrebări față de prestația Băncii Naționale, politicile BNM, dacă a intervenit la timp sau nu. Și aici suntem pe aceeași undă cu opoziția, dar haideți să ne gândim la pașii următori. Pentru că nu-i greu să dai pe cineva afară când sunt 51 de voturi. Dar noi intrăm în niște procese, săptămâna viitoare vine misiunea FMI, noi vom merge la Berlin, la platforma de sprijin pentru Republica Moldova, vom convinge FMI de necesitatea alocării acestor bani pentru pensii, compensații în agricultură, compensarea facturii pentru instituțiile publice, ceea ce nu-i deloc ușor”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Șeful Legislativului spune că argumentele care justifică menținerea lui Armașu în funcția de guvernator au fost agreate de opoziția socialistă, iar toate obiecțiile în raport cu activitatea BNM vor fi exprimate doar pe platforma comisiei parlamentare.

„Proiectul elaborat de ei a fost trimis în comisia de specialitate, să fie discuții acolo, să fie invitat guvernatorul împreună cu echipa și să pregătim o decizie cântărită. Eu cred că opoziția a înțeles că nu trebuie să dai foc la casă, pur și simplu, de dragul unei victorii de moment nu ajută nici puterea, nici opoziția”, a mai spus Igor Grosu.

Joi în plenul Parlamentului a fost audit guvernatorul Băncii Naționale. Octavian Armașu a recunoscut că activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale sunt de 3,4 miliarde de dolari, în scădere cu 647 de milioane față de luna octombrie 2021, când erau puțin peste 4 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău