Guvernatorul BNM anticipează presiuni inflaționiste din cauza creșterii prețurilor la unele produse și servicii

  • 01 Februarie 2017 14:08
Guvernatorul BNM anticipează presiuni inflaționiste din cauza creșterii prețurilor la unele produse și servicii

Inflația medie în acest an va fi de 5,2%, iar în anul viitor –  de 4,9%, în creștere ușoară față de estimările anterioare, potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei. În perioada următoare vor exista mai mulți factori care vor provoca presiuni inflaționiste, a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea care a prezentat miercuri, 1 februarie, primul raport asupra inflației din acest an. 

Presiunile inflaționiste sunt dictate de majorarea prețurilor la petrol și gaz, la produsele alimentare și posibila creștere a unor tarife cum ar fi cele la energia termică, energia electrică și la gaz, a declarat Sergiu Cioclea.

Potrivit raportului, inflația va crește în primele nouă luni ale acestui an, după care va înregistra o scădere ușoară în ultimele luni ale anului și la începutul anului viitor.

Prognozele Băncii Naționale arată că unele produse, precum lactatele și carnea, s-ar putea ieftini, după ce au expirat interdicțiile impuse la importul acestora din Ucraina.

De asemenea, există posibilitatea reducerii tarifului la energia electrică, după ce Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a relua livrările întrerupte în anul 2014. În schimb, există posibilitatea ca unele produse să se scumpească odată cu majorarea taxelor și accizelor începând cu acest an.

Băncile din Republica Moldova dispun de lichidități suficiente ceea ce ar permite creditări mai mari.

Amintim că marți, 31 ianuarie și Ministerul Economiei a prezentat prognozele pentru anul curent, anticipând o creștere economică de până la 6,5%, majorarea exporturilor cu zece la sută și a investițiilor străine directe cu 30%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău