Guvernatorul BMN anunță că următorul raport Kroll în cazul miliardului furat va fi prezentat în februarie 2017

  • 28 Decembrie 2016 11:43
Guvernatorul BMN anunță că următorul raport Kroll în cazul miliardului furat va fi prezentat în februarie 2017

Banca Națională, împreună cu FMI, va selecta în 2017 un grup internațional de experți pentru a evalua deciziile și acțiunile BNM în perioada furtului miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova în 2014, a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

El a anunțat că următoarea informație a companiei Kroll, care investighează frauda, este așteptată în februarie 2017, când se va discuta strategia de recuperare a banilor. La această etapă, Kroll a decis să nu furnizeze informații sensibile pentru a evita eventuale scurgeri, dar toate detaliile vor fi incluse în raportul final, a adăugat Sergiu Cioclea.

Referindu-se la memorandumul semnat cu Fondul Monetar Internațional, guvernatorul BNM a specificat că Banca Națională a fost responsabilă de negocierea a două din cele patru capitole ale Programului de politici economice și financiare încheiat cu FMI: reforma sectorului bancar și politica monetară și de schimb. În acest document, BNM și-a asumat un număr important de angajamente pe care trebuie să le îndeplinească până la sfârșitul lui 2017.

El a apreciat că este cel mai complex program cu FMI și că BNM nu a acceptat niciun angajament pe care nu îl va putea realiza sau care nu ar fi justificat.

„În acest sens, am avut negocieri extrem de echilibrate. FMI a acceptat să-și schimbe poziția pe un anumit număr de clauze importante, analizând propunerile noastre... Acordul cu FMI a deblocat finanțarea internațională, de care depinde atât de mult R. Moldova. Nerespectarea angajamentelor va însemna însă un „cartonaș roșu” și suspendarea sprijinului internațional. În sfârșit, acordul cu FMI este un semnal pozitiv pentru investitorii străini, dar și pentru cei locali. Fără investiții nu vom regăsi o creștere economică solidă”, susține Sergiu Cioclea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău