Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Scăderea inflației în Republica Moldova arată că renunțarea la energia rusească a dat roade

  • 17 Ianuarie 10:11
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: Scăderea inflației în Republica Moldova arată că renunțarea la energia rusească a dat roade

Scăderea inflației în Republica Moldova a arătat că renunțarea la energia rusească a dat roade, afirmă guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în timp ce administrația de la Chișinău încearcă să adere la Uniunea Europeană.

Anca Dragu a declarat că un aflux de ajutor financiar din partea UE și noi livrări de energie din partea României au stat la baza încetinirii inflației de anul trecut la 4,2%, de la peste 30% în 2022. Recuperarea după turbulențele provocate de invazia Rusiei în Ucraina a fost mult mai robustă decât se așteptau inițial autoritățile din R. Moldova, a spus ea, potrivit Bloomberg, citează Mediafax.

„Cazul Moldovei este o poveste de succes pentru Uniunea Europeană și arată impactul pe care l-ar putea avea și asupra altor națiuni”, a declarat Anca Dragu, care a preluat conducerea Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul lunii decembrie, într-un interviu acordat marți la Viena.

Consiliul European a decis în luna decembrie deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova, după ce Chișinăul a acuzat mult timp Moscova că își manevrează resursele de gaze pentru a menține clasa politică sub influența sa.

Dragu, în vârstă de 51 de ani, a declarat că mandatul său se va concentra pe consolidarea credibilității și independenței băncii centrale, precum și pe sprijinirea reformei sectorului financiar din Moldova. Liberalizarea contului de capital și asigurarea unei economii de piață pe deplin funcționale se numără printre reformele cheie solicitate de UE în procesul de aderare și „asta este ceea ce trebuie să facem”, a spus ea.

Ea a declarat că trebuie să recupereze cel puțin o parte din fondurile pierdute în urma unui scandal de fraudă bancară de 1 miliard de dolari care a lăsat națiunea în pragul falimentului în urmă cu aproape un deceniu. „Frauda rămâne o traumă nevindecată pentru Moldova și trebuie să începem să recuperăm aceste fonduri ca o modalitate de a reconstrui încrederea oamenilor în sectorul bancar și în instituțiile-cheie”, a declarat Dragu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău