Guvernarea și opoziția – reacțiile față de concluziile adoptate de Consiliul Afaceri Externe al UE

  • 27 Februarie 2018 14:35
Guvernarea și opoziția – reacțiile față de concluziile adoptate de Consiliul Afaceri Externe al UE

Concluziile adoptate ieri de Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene sunt de fapt un mesaj destul de dur pentru autoritățile de la Chișinău, consideră unii analiști politici. Și opoziția din Republica Moldova califică aceste recomandări ale instituțiilor europene drept o recunoaștere a eșecului conducerii de la Chișinău. Pe de altă parte, guvernarea vorbește doar despre reușite în promovarea reformelor și încurajări din partea partenerilor europeni.

Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, consideră că esența concluziilor Consiliului Afaceri Externe constă în faptul că Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul de a susține Republica Moldova în modernizarea țării.

Opoziția de la Chișinău este însă de părere că mesajele transmise la Bruxelles ar fi o recunoaștere de către instituțiile europene a eșecului actualei guvernări. „În loc să ia măsuri urgente cu privire la avertismentele UE, guvernarea ignoră toate semnalele de alarmă și continuă să distrugă șansele de prosperitate ale cetățenilor”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Concluziile Consiliului relevă de fapt o involuție a democrației în R. Moldova în ultimul an, susține analistul politic, Ion Tăbârță. Totodată, guvernarea distorsionează mesajele Uniunii Europene, prezentând doar aspectele pozitive și evitându-le pe cele problematice, spune Ion Tăbârță.

„La noi, în loc să fie implementate reformele, apar mai multe aspecte problematice: ne referim și la criza bancară, probleme ce țin de funcționalitatea instituțiilor democratice. Schimbarea sistemului electoral a provocat discuții referitoare la natura sistemului democratic, ceea ce vorbește despre o involuție democratică. Guvernarea și mass-media apropiată guvernării a preluat doar partea diplomatică a mesajului. Guvernarea pedalează corect pe tema că UE ne susține, dar tot UE ne-a spus foarte clar să facem reforme. De la Bruxelles noi am văzut ieri clar am văzut un diagnostic al sistemului politic din Republica Moldova. În realitate, dacă vrem să vorbim de susținere reală și despre reforme care vor avea efecte pozitive, guvernarea ar trebui să aplece urechea la ceea ce spune Bruxelles-ul, dar să nu distorsioneze mesajele UE într-un an electoral, doar pentru a se menține la putere.”

Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, concluziile Consiliului Afaceri Externe arată că Republica Moldova mai are mulți pași de făcut pentru a beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro acordată de Uniunea Europeană. El a mai spus că Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul privind asocierea economică și politică cu Republica Moldova, însă autoritățile de la Chișinău trebuie să urgenteze implementarea reformelor stabilite de comun acord în cadrul Acordului de Asociere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău