Guvernarea de la Chișinău este privită cu suspiciune de de peste ocean, afirmă liderii PAS
-
20 Februarie 2018 13:15
Guvernarea de la Chișinău este privită cu suspiciune de către factorii decizionali de peste ocean, iar mesajul promovat de mass-media afiliată guvernării despre așa-zisul sprijin politic american necondiționat este doar un mit. Este mesajul transmis de Partidul Acțiune și Solidaritate, după vizita la Washington a președintei formațiunii, Maia Sandu, în perioada 12-16 februarie, transmite IPN.
Maia Sandu s-a întâlnit în SUA cu Bridget Brink, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, cu Brock Bierman, șeful Departamentului Europa și Eurasia din cadrul USAID, cu Madeleine Albright, secretar de stat. Totodată, a avut întâlniri cu Ken Wollack, președinte al Institutului Național Democratic, Carl Gershman, președinte al Fundației Naționale pentru Democrație. La fel, s-a întâlnit cu senatorul american Christopher Murphy și cu mai mulți consilieri ai senatorilor americani.
Un comunicat de presă al formațiunii precizează că „Maia Sandu și-a informat interlocutorii despre atacurile aduse de guvernarea actuală la adresa democrației, drepturilor omului, independenței mass-mediei”. „A informat despre jocul duplicitar pe care îl fac Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor și riscurile majore pentru sistemul democratic ale sistemului electoral votat de aceste două partide”, se menționează în comunicatul PAS.
„O temă discutată a vizat efectele propagandei ruse, dar și ipocrizia Partidului Democrat, conducerea căruia a retransmis, mulți ani, cel mai important canal de propagandă al Kremlinului. Lidera PAS a mai subliniat că subminarea de către autorități a instituțiilor publice, justiția controlată și corupția amplifică vulnerabilitatea externă a țării, crește riscurile de instabilitate în Moldova și în regiune”, se mai spune în comunicat remis de PAS.
Conducerea formațiunii menționează că interlocutorii au fost îngrijorați de lipsa totală de voință a autorităților de a-i identifica și a-i sancționa pe toți cei vinovați de furtul bancar și de a întreprinde măsuri concrete pentru a recupera banii furați. Totodată, aceștia au reiterat că SUA este interesată să sprijine procesele democratice din Republica Moldova și că informațiile comunicate privind deteriorarea procesului democratic sunt îngrijorătoare. În special, au fost deranjați să audă despre riscurile de fraudare a alegerilor și au promis să ofere sprijin pentru a crește numărul observatorilor străini la alegerile parlamentare.
Vizita a fost organizată cu sprijinul Institutului Republican Internațional și Institutului Național Democratic.