Guatemala a desfășurat 2.000 de militari la granițele cu Honduras și Mexic

  • 10 Septembrie 2019 10:06
Guatemala a desfășurat 2.000 de militari la granițele cu Honduras și Mexic

Autoritățile guatemaleze au trimis luni 2.000 de militari în nord-estul țării, la granițele cu Honduras și cu Mexic, pentru a crește securitatea în zonă după ce trei soldați au fost împușcați mortal de traficanți de droguri, transmite marți Reuters, citându-l pe ministrul apărării, Luis Miguel Ralda, potrivit Agerpres.

Armata guatemaleză a anunțat că un grup de traficanți de droguri a atacat săptămâna trecută o patrulă de nouă militari în provincia Izabal, împușcând mortal trei dintre ei. Militarii fuseseră trimiși să rețină un avion despre care aveau informații că transporta droguri.

Atacul asupra patrulei, unul din cele mai grave incidente cu violență comise împotriva armatei în ultimii ani, i-a determinat pe parlamentari să aprobe sâmbătă decretarea stării de urgență pentru 30 de zile. Aceasta impune interdicția de deplasare pe timp de noapte în provinciile nord-estice Alta Verapaz, El Progreso, Izabal, Peten, Zacapa și Baja Verapaz.

Cele șase provincii formează un coridor al traficului de droguri între Honduras și granița cu Mexic.

Decretul mai autorizează armata să aresteze și interogheze suspecți și interzice organizarea de proteste în zonă, marcată timp de decenii de conflicte sociale.

Guatemala, la fel ca vecini săi El Salvador și Honduras, este un centru pentru traficul de droguri din America de Sud spre Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău