Grupurile radicale pro-Putin îi atacă pe rușii care se opun războiului. „Au scris pe ușa mea: aici locuiește un trădător”

  • 28 Aprilie 2022 16:25
Grupurile radicale pro-Putin îi atacă pe rușii care se opun războiului. „Au scris pe ușa mea: aici locuiește un trădător”

Grupurile radicale din Rusia îi atacă pe rușii care au opinii critice la adresa guvernului și se opun războiului din Ucraina, relatează France24. Tinerii pro-Putin patrulează pe străzi cu cu litera „Z”, semn de susțimere pentru invazia din Ucraina, lipită pe haine, transmite DIGI24.ro.

„Susținem armata rusă, care eliberează Ucraina de fasciști”, a explicat un tânăr dintr-un astfel de grup radicalEnu a vrut însă să spună cât de mare e grupul din care face parte și a negat că ar fi plătit de guvernul rus, notează sursa citată

Tinerii desenează litera „Z” pe ușile opozanților și le aruncă cu vopsea pe haine.

Mergeți în Donbas, unde mor frații noștri ruși”, le spun ei.

Printre cei vizați de grupurile pro-Putin sunt artiști și jurnaliști. Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 și redactor-șef al cotidianului independent „Novaia Gazeta”, a fost și el atacat recent cu vopsea roșie, într-un tren.

Tinerii radicali sunt activi mai ales în Moscova.

Sprijinim armata rusă, care eliberează Ucraina de fasciști”, spune unul dintre ei.

Cu litera „Z” lipită de haine, merg pe străzile Moscovei. Una din destinațiile lor este podul pe care a fost ucis un oponent al lui Putin, Boris Nemțov, unde activiștii anti-război vin în fiecare zi să pună flori.

Acțiunea voastră e ilegală, nu aveți voie să fiți aici”, spune un tânăr radical.

O tânără care face și ea parte din acest grup îi acuză pe oponenții lui Putin că „fac propagandă împotriva Rusiei, a președintelui și a Donbasului”, regiunea separatistă din estul Ucrainei unde se află republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Radicalii vor să ia tot de pe pod, inclusiv fotografiile și florile. Neagă că ar fi plătiți de guvern și nu vor să spună cât de mare e grupul lor.

Astfel de grupuri sunt active și în Sankt Petersburg, un bastion al opoziției față de Kremlin. Un tânăr care a participat la marșuri împotriva războiului a fost o victimă a radicalilor.

În acea zi m-a sunat vecinul. Mi-a spus că pe ușa mea scrie: „aici locuiește un trădător”. Au lipit pe ușă un bilet și litera „Z””, a spus el.

I-au lăsat și excremente la ușă. Opozantul este sigur că agresorii fac parte dintr-un grup naționalist.

Ei spun că scopul lor e să ne distrugă. Nu-mi place să spun asta, dar reușesc, pentru că mulți opozanți au plecat din țară”, adaugă el.

Tânărul spune că a depus plângere după ce i-a fost vandalizată ușa, dar că poliția nu a făcut nimic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău