Grupul Petrenco rămâne în arest la domiciliu

  • 04 Aprilie 2016 17:11

Cei șapte membri ai Grupului Petrenco rămân în arest la domiciliu, cu excepția lui Oleg Buznea, care, din motive de sănătate a fost trecut sub control judiciar.

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 5 aprilie, recursul avocaților privind contestarea hotărârii judecătoriei Râșcani, care prevedea prelungirea mandatului de arest la domiciliu. Declarațiile au fost făcute de către Grigore Petrenco, care consideră că el și colegii săi stau în arest doar din motive politice. Acesta a mai spus că regretă faptul că în secolul XXI în Republica Moldova mai sunt persoane persecutate pe criterii politice, transmite IPN.

„Conform acestei decizii, noi rămânem mai departe în arest, până pe data de 26 aprilie. Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare hotărârea instanței de judecată Râșcani. Nu a luat în considerare faptul că am primit invitație din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să iau parte în calitate de membru onorific al APCE la sesiunea de primăvară, care va avea loc pe data de 18-23 aprilie”, a spus Grigore Petrenco. Acesta a menționat că în din septembrie, de când a fost reținut, până în prezent, au fost respinse mai multe invitații pe care APCE i le-a adresat pentru a participa la sesiunile Adunării.

Politicianul consideră că este anormal ca într-un stat membru al Consiliului Europei să existe deținuți politici. Grigore Petrenco susține că protestul organizat pe 6 septembrie 2015, în fața clădirii Procuraturii Generale, a fost pașnic și că niciunul dintre membrii grupului nu prezintă pericol pentru cetățeni, ci doar pentru prim-vicepereședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și pentru „grupul criminal organizat de Partidul Democrat”.

Grigore Petrenco a mai declarat că pe 28 aprilie expiră șase luni de când dosarul a fost transferat în instanța de judecată și, la următoarea ședință de judecată, procurorii nu vor mai putea să solicite prelungirea arestului la domiciliu decât în situații excepționale. „Dacă ei vor solicita prelungirea arestului nostru, înseamnă că vor să stăm în arest până în luna septembrie, atunci va expira un an de zile de când durează arestul”, a subliniat Grigore Petrenco.

Membrii Grupului Petrenco au fost reținuți pe 6 septembrie 2015 ca urmare a unui protest cu altercații, organizat în fața clădirii Procuraturii Generale. Manifestanții cereau tragerea la răspundere a politicianului Vlad Plahotniuc „pentru fărădelegile comise”. Atunci, potrivit poliției, protestatarii au încercat să intre cu forța în sediul instituției, însă au fost împiedicați de forțele de ordine. În rucsacurile celor reținuți au fost depistate lanțuri metalice și lacăte.

Pe 22 februarie, Judecătoria Râșcani a admis demersul deputaților Partidului Socialiștilor și a decis modificarea măsurii de reprimare din arest preventiv în arest la domiciliu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău