Grupul OPEC+ respinge solicitările SUA privind majorarea mai rapidă a producției de țiței

  • 04 Noiembrie 2021 19:07
Grupul OPEC+ respinge solicitările SUA privind majorarea mai rapidă a producției de țiței

Grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a fost de acord joi să mențină planurile care prevăd majorarea producției de țiței cu 400.000 de barili pe zi din decembrie, în pofida solicitărilor din partea Statelor Unite pentru o creștere mai accentuată, cu scopul de a contracara avansul prețurilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Principalul producător din OPEC, Arabia Saudită, a respins deja cererile pentru o creștere mai rapidă a livrărilor de petrol de către grupul OPEC+, citând problemele economice.

Surse din cadrul OPEC+ au declarat pentru Reuters că Statele Unite au capacitatea de a majora propria producție dacă vor să sprijine accelerarea redresării economiei globale.

Cotația barilului de țiței Brent a depășit anul acesta 86 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul redresării cererii în urma ridicării restricțiilor și a majorării graduale a livrărilor de către grupul OPEC+.

Grupul celor 23 de mari producători de petrol nu dorește să acționeze prea repede, din cauza temerilor că cererea va scădea în urma creșterii cazurilor de infecții.

Vicepremierul rus Alexander Novak a explicat că din august OPEC a livrat deja pe plan global o cantitate de țiței mai are cu două milioane bpd și va continua cu planul de a majora producția cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în fiecare lună, în ultima parte a lui 2021 și în primele luni din 2022.

"Există unele indicii privind scăderea cererii de petrol în UE în octombrie. Cererea de țiței pe plan global este încă sub presiune din cauza creșterii cazurilor de infecții", a declarat Novak, explicând de ce OPEC+ nu a majorat mai mult producția.

Majorarea cotației petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani este agravată de o creștere și mai mare a prețurilor la gaze naturale, care au urcat cu 300% în acest an, din cauza unor probleme de aprovizionare și a producției reduse de alți combustibili.

Creșterea prețurilor la petrol, gaze naturale, cărbune și energie electrică alimentează presiunile inflaționiste la nivel global și încetinesc revenirea economică.

Începând din luna ianuarie 2017, țările din OPEC+ au redus producția pentru a susține prețurile și a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producției cu 9,7 milioane barili pe zi în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină și combustibil pentru avioane.

Analiștii de la Goldman Sachs au apreciat că redresarea semnificativă a cererii globale de petrol ar putea duce cotația barilului de țiței Brent peste estimarea sa de 90 de dolari pentru finalul anului, pe fondul ofertei restrânse și al crizei globale de energie.

Goldman Sachs se așteaptă ca cererea de petrol să atingă în curând nivelul de dinaintea pandemiei, de aproximativ 100 milioane de barili pe zi (bpd), pe fondul redresării consumului în Asia. În plus, analiștii băncii americane de investiții apreciază că problemele în aprovizionarea cu gaze vor duce la creșterea generării de energie din centrale pe bază de petrol, ceea ce ar putea contribui cu cel puțin un milion bpd la cererea de țiței.

"Deși nu este scenariul nostru de bază, o astfel de persistență ar reprezenta un risc crescând la estimarea noastră privind o cotație de 90 de dolari a barilului de țiței Brent la finalul lui 2021", se arată în raportul Goldman din 24 octombrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău