Grupul de la Vișegrad va continua să sprijine Republica Moldova

  • 06 Martie 2015 16:00
Grupul de la Vișegrad va continua să sprijine Republica Moldova

Grupul de la Vișegrad format din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, va continua să sprijine Republica Moldova în realizarea parcursului său european.

Asigurările au fost date astăzi de către miniștrii adjuncți de Externe ai celor patru state central-europene, în cadrul mai multor întâlniri cu oficialii de la Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu viceministrul de Externe, Iulian Groza, cei patru oficiali europeni, au reiterat sprijinul pe care îl vor oferi pentru susținerea realizării de reforme și implementării Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb de către Repubica Moldova. Lupta împotriva corupției și reformarea sistemului judecătoresc în vederea asigurării unui climat de afaceri prietenos pentru oamenii de afaceri, trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău, au lăsat să se înțeleagă oaspeții europeni.

Pregătirile pentru summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, nivelul de implementare al Acordului de Asociere și Liber Schimb sunt câteva teme abordate în discuțiile cu cei patru oficiali europeni, după cum a menționat în deschiderea conferinței comune, viceministrul de Externe, Iulian Groza.

Scopul vizitei este de a reconfirma susținerea noastră în procesul complex de reformare a Republicii Moldova, a menționat în discursul său viceministrul sclovac, Peter Burian.

”Suntem aici pentru a împărtăși experiența noastră legată de procesele similare prin care am trecut și noi câțiva ani în urmă. De asemenea, să identificăm arii unde am putea să colaborăm cu guvernul vostru și mai strâns în domenii precum reformarea justiției, în sectorul energetic și creșterii eficienței energetice, luptei cu corupția și îmbunătățirii climatului de afaceri și celui investițional în țara voastră”, a declarat Peter Burian.

Republica Moldova este o prioritate de top pentru Polonia, a menționat în discursul său oficialul de la Varșovia, Konrad Pawlik, potrivit căruia  în cele trei luni cât au mai rămas până la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, Chișinăul va trebui să vină cu rezultate concrete în ceea ce privește implementarea reformelor proeuropene.

”Polonia întotdeauna a susținut aspirațiile europene ale Republicii Moldova și va continua să o facă. În programul de ajutor pentru dezvoltare Republica Moldova este în topul priorităților, cu zeci de proiecte implementate anual, de peste un milion de euro”, a declarat Konrad Pawlik.

Oficialii europeni au reiterat principiul după care  UE va acorda în continuare susținere Republicii Moldova, cât și celorlalte state din Parteneriatul Estic, și anume „more for more” adică, cu cât mai multe reforme realizezi cu atât mai multă asistență primești.

Miniștrii adjuncți de Externe al Cehiei, Ivo Šrámek; al Poloniei, Konrad Pawlik; al Slovaciei, Peter Burian; și al Ungariei, István Mikola efectuează în perioada 5-6 martie o vizită oficială în Reublica Moldova.  Agenda lor prevede întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu; premierul Chiril Gaburici; ministrul de Externe  Natalia Gherman și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov. 

Fondat în 1991, pentru a-și acorda sprijin reciproc în vederea integrării în Uniunea Europeană, Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare între Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Începînd cu 2004, cele patru state au devenit  membre ale UE, V4 transformându-se într-o platformă de schimb de experiență și elaborare a pozițiilor comune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău