Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatul din Kandahar soldat cu 41 de morți

  • 16 Octombrie 2021 11:27
Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatul din Kandahar soldat cu 41 de morți

​Gruparea Stat Islamic-Khorasan a revendicat atentatul sinucigaș care a ucis cel puțin 41 de persoane în timpul rugăciunilor de vineri într-o moschee șiită din Kandahar, leagăn al talibanilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Mai multe explozii au lovit Moscheea Fatemieh din centrul Kandaharului (în sudul Afganistanului), al doilea oraș ca mărime al țării. 41 de persoane au fost ucise și aproximativ 70 rănite.

Conform unui paznic al lăcașului de cult, două persoane au intrat în moschee și au deschis focul asupra gărzilor care asigurau paza, care au tras la rândul lor. Unul din atacatori s-a aruncat în aer în moschee, urmat de alți doi, dintre care unul în exteriorul moscheii, potrivit sursei citate.

Într-un comunicat postat pe canalele Telegram ale organizației jihadiste, organizația susține că doi atacatori sinucigași au efectuat atacuri separate în interiorul moscheii șiite din Kandahar.

"Primul atacator sinucigaș și-a detonat jacheta explozivă (...) într-un hol al moscheii, în timp ce al doilea atacator sinucigaș și-a detonat jacheta explozivă în centrul moscheii", se spune în comunicat.

Acesta este primul atac al grupării Stat Islamic în Kandahar, fief al talibanilor, și a avut loc exact la o săptămână după un alt atac sinucigaș soldat cu victime asupra unei moschei șiite din Kunduz (nord-estul Afganistanului), revendicat de asemenea de organizația jihadistă Stat Islamic.

Șeful poliției talibane din Kandahar, Maulvi Mehmood, a precizat că securitatea comunității șiite a fost asigurată până acum, la cererea acesteia, de către comunitate. În viitor însă, a precizat el, talibanii intenționează să își asume responsabilitatea pentru toate aceste lăcașuri de cult prin asigurarea protecției lor.

De la preluarea puterii pe 15 august, talibanii, care și-au făcut o prioritate din a restabili securitatea în Afganistan după 20 de ani de război, s-au confruntat cu un val de atacuri sângeroase din partea grupării Stat Islamic.

Filiala sa locală, Stat Islamic-Khorasan, i-a avut drept ținte în ultimele săptămâni pe talibani, dar și minoritatea șiită. Stat Islamic-Khorasan, grupare rivală sunnită a talibanilor care se prezintă ca singurul garant al unei viziuni stricte a islamului, a vizat în mod repetat în special în ultimii ani minoritatea șiită, considerată a fi eretică.

Și talibanii i-au atacat adesea pe șiiți, care reprezintă între 10% și 20% din totalul de aproximativ 40 de milioane de locuitori, deși acum afirmă că doresc să le garanteze securitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău