Gruparea teroristă Stat Islamic revendică dublul atac sinucigaș de la Bagdad, soldat cu 32 de morți și 110 de răniți

  • 22 Ianuarie 2021 10:05
Gruparea teroristă Stat Islamic revendică dublul atac sinucigaș de la Bagdad, soldat cu 32 de morți și 110 de răniți

Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a revendicat vineri dimineața responsabilitatea pentru dublul atac sinucigaș soldat cu cel puțin 32 de morți, comis într-o piață din centrul Bagdadului, informează dpa, potrivit Agerpres.

Atacul de joi a fost cel mai grav care a avut loc în capitala Irakului în ultimii trei ani. Cel mai recent atac sinucigaș soldat cu morți a avut loc în capitala irakiană în ianuarie 2018, tot în Piața Tayaran, ucigând cel puțin 27 de oameni.

Gruparea a declarat pe canalul său de comunicații Telegram că "unul dintre cavalerii noștri ai martiriului" s-a dus pe o stradă comercială din Piața Tayaran din centrul Bagdadului și, când lumea a început să se aduce, și-a activat centura cu explozivi.

Potrivit SI, un alt "cavaler al martiriului" s-a aruncat în aer "când oamenii au început din nou să se adune după prima explozie".

Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a declarat că cei doi atacatori sinucigași s-au aruncat în aer în timp ce erau urmăriți de forțele de securitate.

Un martor a relatat la Dijlah TV că primul atacator s-a prefăcut că îi este rău și striga de durere, iar apoi și-a activat centura cu explozivi când lumea a început să se adune în jurul lui în mijlocul străzii comerciale unde se vindeau haine.

A doua explozie a avut loc după aproximativ zece minute, a adăugat martorul.

În jur de 110 de persoane au fost rănite în acest dublu atac sinucigaș, dintre care 36 au fost internați la spital.

Misiunea ONU din Irak a condamnat ferm atacul, calificându-l drept "un atac josnic" ce nu va reuși să perturbe drumul Irakului spre stabilitate și prosperitate.

La rândul său, Turcia a condamnat cu fermitate "acest atac terorist odios", reiterându-și susținerea pentru "Irakul prieten și vecin în lupta împotriva terorismului", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe turc.

SUA, Iordania și Egiptul au condamnat de asemenea atacul și au exprimat condoleanțe familiilor victimelor.

În decembrie 2017, Irakul și-a proclamat victoria asupra SI, recucerind întreg teritoriul care s-a aflat în mâinile extremiștilor din 2014. Cu toate acestea, membri ai grupării teroriste continuă să întreprindă astfel de atacuri pe teritoriul țării sfâșiate de război. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău