Gruparea extremistă Stat Islamic nu mai este capabilă de atacuri complexe, afirmă un expert în terorism

  • 25 Februarie 2021 09:45
Gruparea extremistă Stat Islamic nu mai este capabilă de atacuri complexe, afirmă un expert în terorism

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) nu mai este capabilă să comită atacuri complexe, afirmă cercetătorul german în terorism Peter Neumann, stabilit la Londra, într-un interviu pentru ediția de joi a cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung, citat de DPA, preluat de Agerpres.

Stat Islamic nu mai poate desfășura acțiuni complexe, îndelung pregătite, cum a fost atacul de la Paris din 2015, a declarat Neumann, profesor de studii de securitate la King's College London, citat de cotidianul german.

Teroriștii au atacat în același timp în cinci locuri diferite din capitala Franței în noiembrie 2015, inclusiv la sala de spectacole Bataclan și la stadionul Stade de France. Un număr total de 130 de persoane au fost ucise atunci.

Expertul consideră că una dintre cauzele slăbirii organizației teroriste este pierderea controlului asupra unor părți din Irak și Siria. Califatul nu mai există, așa că fără această atracție va fi mult mai dificil pentru Stat Islamic să recruteze noi luptători, a declarat Neumann.

Prin urmare, a explicat el, amenințarea reprezentată de extremiștii islamiști este semnificativ mai mică decât era în urmă cu șase ani.

Cu toate acestea, atacatorii care acționează pe cont propriu vor continua să reprezinte o amenințare, a spus profesorul, adăugând că se îndoiește că gruparea Stat Islamic va mai exista în zece ani. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău