Grup criminal internațional specializat în trafic de ființe umane, destructurat în urma unei operațiuni moldo-italiene. Opt membri ai grupării au fost reținuți

  • 04 Septembrie 2021 16:10
Grup criminal internațional specializat în trafic de ființe umane, destructurat în urma unei operațiuni moldo-italiene. Opt membri ai grupării au fost reținuți

Poliția anunță că în urma investigațiilor efectuate de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a INI, ai Serviciului de Informații și Securitate, procurorii Procuraturii Generale, și organele de drept a Italiei, în cooperare cu agențiile EUROJUST, EUROPOL, în componența unui grup de urmărire penală, pe parcursul anului 2021 a fost anihilată o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă a femeilor din Republica Moldova în Italia.

Membrii grupării, cetățeni ai R. Moldova și ai Italiei, folosindu-se de vulnerabilitatea victimelor determinată de situația economică precară, prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă în calitate de „badante”, cu un salariu de 600 – 700 euro în Italia, recrutau femei din diferite localități ale R. Moldova.

Ajunse în țara de destinație, victimele erau întâlnite de către membrii grupării, după care erau cazate, li se ridicau pașapoartele, erau transportate la locurile de muncă din diferite localități și exploatate prin muncă, în calitate de „badante”, fără a le fi achitat salariu promis pe deplin. Victimele erau supuse violenței fizice și psihice, realizate inclusiv prin amenințarea cu răfuiala fizică și prostituarea forțată, se arată într-un comunicat al Poliției.

Doar în perioada ianuarie-mai a anului curent, grupul criminal a organizat 16 deplasări dintre Italia și Moldova, în pofida restricțiilor de călătorie în legătură cu situația epidemiologică din ambele state.

Investigațiile au fost desfășurate prin utilizarea unor măsuri speciale de investigații variate, inclusiv prin interceptare telefonică, urmărire online și GPS, cât și vizuală, care au permis acumularea bazei probatorii pentru efectuarea reținerii persoanelor bănuite de săvârșirea infracțiunilor descrise.

La 4 septembrie curent, organele de drept a R. Moldova, în comun cu autoritățile Italiei, concomitent au efectuat mai multe percheziții pe teritoriul R. Moldova și Italiei, urmare fiind reținuti opt membri a grupării nominalizate.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate pașapoartele victimelor, contracte false de muncă (franceze, germane, poloneze), certificate de vaccinare împotriva COVID 19 false, tehnică de calcul, cu ajutorul căreia se perfectau contracte și documente false, banii dobândiți în urma activității criminale, mijloace de transport cu care au fost transportate victime.

În cazul în care le va fi dovedită vinovăția, persoanele riscă o pedeapsă conform legislației R.Moldova cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău