Grup criminal consolidat în jurul lui Ilan Șor, destructurat. Autoritățile au confiscat milioane de lei în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor și au prevenit acțiuni de destabilizare planificate la București

  • 07 Martie 16:14
Grup criminal consolidat în jurul lui Ilan Șor, destructurat. Autoritățile au confiscat milioane de lei în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor și au prevenit acțiuni de destabilizare planificate la București

Poliția și procuratura anunță că au prevenit acțiuni de destabilizare planificate ieri la București, la Congresul PPE, organizate de la Chișinău. Într-o conferință de presă comună cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin au anunțat și destructurarea unor grupuri criminale consolidate în jurul fugarului Ilan Șor, dar și cu participarea unor politicieni ai altor partide în acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani. În debutul conferinței au fost prezentate înregistrări audio și video din dosarele care vizează finanțarea ilegală a partidelor și spălării banilor, transmite Radio Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău și București au reușit să destructureze planul unui grup de indivizi recrutați pentru a ajunge pe 6 martie la București și a compromite Adunarea Partidului Popular European, la care au participat înalți oficiali ai Uniunii Europene, inclusiv președinta Rep. Moldova Maia Sandu. Cel puțin 200 de persoane, urmau să ajungă în capitala Românei să își unească eforturile cu reprezentanți ai partidului extremist AUR și să participe la o acțiune comună de așa-numit protest, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Șeful Inspectoratului general de Poliție Viorel Cernăuțeanu.

A fost o parte dintre ei care au reușit să ajungă la București, ceilalți de comun cu organele poliției de la București s-a reușit documentarea acestora. Sumele care urmau a fi achitate pentru fiecare persoană care participă la București la reuniune și pentru a compromite cumva evenimentul, ajungea pe zi la sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro. Sunt persoane care vorbesc în limba rusă și astfel nu cunoșteau unde se deplasează și în ce scop se deplasează. De la București se consolidau cu protestatarii așa-numiți de aici de la Chișinău și urmau să se consolideze în comun acolo. Partidul AUR panifica aceste acțiuni la București”, a declarat Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

În debutul conferinței de presă au fost prezentate imagini și înregistrării audio din dosarele care vizează finanțarea ilegală a partidului Șor scos în afara legii, organizarea, anul trecut, a protestelor plătite, din centrul Chișinăului.

Doar de la începutul lunii martie, în urma mai multor percheziții au confiscate peste cinci milioane de lei, bani folosiți inclusiv pentru plata unor acțiuni ilegale organizate în timpul campaniei electorale pentru localele de anul trecut, a mai anunțat Viorel Cernăuțeanu.

În dosarul finanțării ilegale a partidului Șor au fost ridicați aproximativ 10 milioane de lei, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Ea s-a referit la felul în care banii ilegali din Rusia ajungeau în Rep. Moldova.

”Au fost acumulate probe, inclusiv cu declarații ale martorilor care zburau în Rusia pentru o perioadă de 24 de ore și veneau înapoi în Rep. Moldova, cu 8 mii de dolari fiecare. Cu toți cunoaștem că dacă e mai puțin de 10 mii de dolari, nu trebuie să declari asta într-un document oficial. Ca parte de probatoriu trimis deja în judecată, este documentată această schemă”, a declarat Veronica Dragalin.

Schemele și grupările criminale destructurate sunt parte a strategiei de compromitere a alegerilor și parcursului european al Rep. Moldova implementată de Federația Rusă în Rep. Moldova, la care s-a referit zilele trecute și directorul Serviciului de Informații și Securitate, au menționat cei doi oficiali.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău