Grosimea ghețurilor din jurul Antarcticii a scăzut (STUDIU)

  • 27 Martie 2015 17:32
Grosimea ghețurilor din jurul Antarcticii a scăzut (STUDIU)

Grosimea ghețurilor ce plutesc în jurul Antarcticii și care acționează ca un zid de apărare împotriva prăbușirii ghețarilor permanenți de pe continentul alb a scăzut pe alocuri cu până la 20% în ultimele două decenii.

De asemenea, fenomenul se accelerează, se arată înr-un studiu apărut în versiunea online a revistei americane Science și menționat vineri, 27 martie, de Agerpres.

Studiul, realizat plecând de la date satelitare ale Agenției spațiale europene strânse între 1994 și 2012, aduce noi lămuriri despre felul în care ghețurile din Antarctica răspund la încălzirea climatică, spun autorii lui.

Barierele de gheață permanente au în medie 400-500 de metri grosime și se pot întinde pe sute de kilometri în largul coastelor Antarcticii. Dacă grosimea lor scade prea mult, majoritatea ghețarilor de pe continent pe care îi rețin ar putea aluneca pe viitor în ocean, fenomen care ar duce la o creștere semnificativă a nivelului oceanelor.

Volumul total al masei de gheață plutitoare în ansamblul Antarcticii s-a schimbat foarte puțin între 1994 și 2003, însă după această dată scăderea a mers în ritm accelerat, se arată în studiu. În vestul Antarcticii, platformele glaciare au scăzut pe toată perioada de observație, o accelerare netă fiind constatată în ultimul deceniu. În unele locuri, grosimea ghețarilor s-a micșorat cu până la 18% față de 1994. 'O asemenea pierdere într-o perioadă de 18 ani reprezintă o schimbare cu adevărat importantă', afirmă Fernando Paolo, glaciolog la Institutul Scripps din Dan Diego (California), coautor al studiului.

Dacă actualul ritm de reducere a barierelor de gheață persistă, ghețurile ar putea pierde jumătate din volum în următorii 200 de ani, au calculat glaciologii.

Profesorul Andrew Shepherd, director al Centrului de observații polare de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), apreciază că fenomenul 'este extrem de îngrijorător deoarece aceste platforme plutitoare din jurul Antarcticii sunt deosebit de importante pentru sistemul climatic terestru'. Cercetătorul, care nu a participat la studiu, subliniază că, 'în locurile în care platformele de gheață au scăzut mult, ritmul de pierdere a gheții din ghețarii de pe continent s-a accelerat, ducând la o creștere a nivelului oceanelor planetei'.

Într-un studiu publicat în decembrie 2014 se arăta ca ritmul de topire a ghețarilor a crescut de trei ori în ultimul deceniu în regiunea Antarcticii în care acest fenomen este cel mai intens. Ghețarii din zona Mării Amundsen din vestul Antarcticii pierd gheață mai repede decât în oricare altă parte a continentului și contribuie cel mai mult la creșterea nivelului oceanelor, spuneau autorii lui, cercetători la Universitatea California și la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Alte două studii publicate în mai 2014 ajungeau la concluzia că topirea ghețurilor din vestul Antarcticii, care conțin destulă apă pentru a face oceanele să crească cu cel puțin un metru, se accelerează ca efect al încălzirii și pare ireversibilă, încheie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău