Gripa a răpus încă trei persoane printre care și un copil

  • 30 Ianuarie 2019 08:14
Gripa a răpus încă trei persoane printre care și un copil

Gripa de tip A(H1N1) face noi victime. Săptămâna trecută, trei persoane, printre care și un copil, și-au pierdut viața din cauza complicațiilor asociate cu gripa. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că persoanele decedate nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere. Astfel, de la începutul sezonului epidemic, numărul deceselor asociate gripei ajunge la nouă.

Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a declarat că este vorba despre un copil de opt luni din raionul Hâncești. Copilul a fost diagnosticat la internare cu pneumonie bilaterală.

În perioada 21-27 ianuarie, au fost înregistrate 270 de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 62 confirmate de laborator. Potrivit MSMPS, în prezent, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie. Săptămâna trecută s-au înregistrat și peste 16 mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 680 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 454,36 cazuri la 100 mii populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100 mii populație).

Conform datelor MSMPS, în perioada 1 octombrie 2018-27 ianuarie 2019, au fost înregistrate 541 de cazuri gripă, aproape 141 de mii de cazuri IACRS și peste șapte mii de cazuri SARI.

Specialiștii atenționează populația să se adreseze imediat la medic în cazul apariției simptomelor de boală. Este necesară izolarea bolnavilor la domiciliu și, în caz de necesitate, spitalizarea acestora. Persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate trebuie să evite contactul cu persoanele bolnave.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,6 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău