Grigore Vieru va avea un muzeu la Chișinău. Când va fi deschis acesta pentru vizitatori

  • 05 Iulie 2019 15:30
Grigore Vieru va avea un muzeu la Chișinău. Când va fi deschis acesta pentru vizitatori

În capitală va fi deschis Muzeul municipal „Grigore Vieru”. Consiliul municipal Chișinău a aprobat, astăzi, darea în folosință Direcției cultură, prin contract de comodat, a încăperii viitorului muzeu, care se află în strada Alexei Mateevici, intersecție cu strada Mihai Eminescu.

Potrivit deciziei, încăperea, de aproape 400 de metri pătrați, se dă în folosință pe un termen de zece ani, fără drept de privatizare. Încăperea necesită reparație capitală, inclusiv montarea rețelelor de apeduct și canalizare. Lucrările vor fi făcute de către familia regretatului poet, care de mai bine de zece ani solicită autorităților municipale un spațiu pentru amenajarea muzeului.

Solicitat de IPN, Călin Vieru, fiul poetului, a spus că în muzeu vor fi expuse lucruri care au aparținut poetului, care au făcut parte din viața sa. Va fi reprodus apartamentul în care a locuit Grigore Vieru, cabinetul de lucru, salonul pentru oaspeți. Urmează să ajungă la muzeu și mașina de tipărit, masa de scris și cărțile din biblioteca poetului.

Muzeul va fi deschis pentru vizitatori peste aproximativ un an.

Grigore Vieru deține titlul de Scriitor al Poporului, laureat al Ordinul Republicii. Un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din țară poartă numele poetului.

Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău