Grigore Vieru, comemorat la Chișinău
-
14 Februarie 2016 12:12
Poetul Grigore Vieru a fost comemorat duminică, 14 februarie, când ar fi împlinit 81 de ani, la bustul său de pe Aleea Clasicilor.
Zeci de copii, poeți și admiratori au depus flori și au recitat versuri.
Președintele Uniunii Scriitorilor Arcadie Suceveanu susține că poetul Grigore Vieru a intrat în conștiința publicului și a generației mai tinere. ”Grigore Vireu este o prezență vie, el s-a clasicizat sub ochii noștri și ne adună în fiecare an la ziua sa de naștere, la ziua morții sale pentru a-i omagia poezia, creația, numele, care s-a aliniat cu cele mai valoaroase nume ale clasicilor literaturii române”.
Grigore Vieru a fost eminamente un poet al dragostei, al dragosei de oameni, de pământ și casă părintească, pentru copii, a menționat ministrul culturii Monica Babuc. ”Grigore Vieru trăiește și în posteritate, va continua și va fi printre noi atâta timp cât va exista acest popor. Va fi iubit peste tot unde se bate uinima românilor”, a declarat Monica Babuc.
Soția poetului, Raisa Vieru a regretat că prea puțini oameni au venit să-l comemoreze pe Grigore Vieru.
Serviciul de presă al Guvernului anunță că și Pavel Filip a depus în această dimineață flori la bustul poetului. Cu această ocazie, prim-ministrul a menționat că operele lui Grigore Vieru sunt semnificative pentru dezvoltarea culturii Republicii Moldova și pentru fiecare dintre noi. „Este de datoria noastră să păstrăm operele pe care le-a lăsat nouă și generațiilor viitoare marele poet. Grigore Vieru este, incontestabil, o voce de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei românești”, a spus Pavel Filip.
Numit de critici un ”Eminescu al Basarabiei” la sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mișcarea de eliberare națională a basarabenilor. Din 1988 poetul a fost în prim-planul luptei politice pentru identitatea națională a românilor basarabeni și a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.
Poetul a decedat la 18 ianuarie 2009, la scurt timp după accident de circulație produs în apropiere de Chișinău, Mașina în care se afla poetul se întorcea de la o manifestare consacrată zilei de naștere a lui Eminescu, desfășurată la Cahul.