Grevă și protest de stradă în Polonia: profesorii cer salarii mai mari

  • 23 Aprilie 2019 19:35
Grevă și protest de stradă în Polonia: profesorii cer salarii mai mari

Circa 2000 de profesori veniți din întreaga Polonie au protestat marți în fața ministerului învățământului de la Varșovia, cerând salarii mai mari, în timp ce greva din sectorul educației intră în a treia săptămână, relatează AFP. Demonstrații similare au avut loc și în alte orașe poloneze.

Majoritatea școlilor și grădinițelor din Polonia sunt închise din 8 aprilie. Personalul didactic solicită majorarea salariilor cu 30%.

Conform datelor celui mai mare sindicat din domeniu, un profesor polonez cu definitivat are în prezent un salariu brut de 3500 de zloți (aproximativ 816 euro), adică 70% din salariul mediu pe țară.

Guvernul și sindicatele din învățământ au avut mai multe runde de dialog, încheiate fără niciun progres. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a propus pentru vineri organizarea unei mese rotunde în format extins, cu participarea unor experți.

În ultimele săptămâni, PiS a promis o serie de beneficii sociale; opoziția consideră demersul o manevră politică în vederea alegerilor europarlamentare din mai și a celor legislative de la toamnă. Printre altele, guvernanții au anunțat o alocație pentru copii de 120 de euro, scutirea de impozitul pe venit a contribuabililor până la vârsta de 26 de ani, a 13-a pensie anuală și alocații pentru crescătorii de bovine și porcine.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău